Patronul Galmopan Galaţi: „Doar ghicitoarele pot spune ce face preţul pâinii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii sunt sceptici în ceea ce priveşte majorările de preţ ce vor surveni în această toamnă.

Cel mai mare producător din Galaţi, Petrică Herăscu, patronul Galmopan, spune că numai cineva cu puteri supranaturale ar putea prevedea ce se va întâmpla cu preţurile în viitorul apropiat.

Galaţi: Furtunile şi grindina scumpesc pâinea

„Cred că doar o ghicitoare poate spune ce se va întâmpla. Sunt de luat în considerare foarte mulţi factori şi este aproape imposibil de spus ce se va petrece, chiar şi în viitorul apropiat", a spus Herăscu.

Mai mult, patronul nu exclude posibilitatea ca preţurile să crească de săptămâna viitoare.

„Totul depinde de cotaţiile grâului, cotaţii care îşi schimbă valoarea de la o zi la alta. Având în vedere că depindem de importuri şi de faptul că Rusia a oprit temporar exporturile, s-ar putea să fim nevoiţi să schimbăm preţurile într-un timp foarte scurt".

Încă de săptămâna trecută sindicatele din agricultură avertizau asupra unei creşteri a preţurilor pâinii cu până la 30 de procente.

Până acum, producţia medie de grâu la hectar a fost de 2.863 de tone, faţă de cea estimată de 3.221 tone la hectar.

„În 2004-2005, tona de grâu costa 700 de lei, abia atunci a influenţat preţul pâinii. Când va ajunge la acest nivel, atunci vom vorbi de pâine mai scumpă", spune Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Grâul - 500 lei/tonă

Rădulescu a precizat că preţul grâului după recoltare este de circa 400 de lei pe tonă (cel nepanificabil) şi 500 de lei (cel panificabil), acesta fiind comparabil cu preţul practicat înainte de recoltare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite