OAMENI/ Livia Pruteanu- Atleta de la „Comunitară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 15 ani de atletism a colindat lumea în lung şi-n lat, concurând în peste 30 de ţări. S-a retras din sportul de performanţă acum doi ani.

PROFIL:
Data naşterii: 23 decembrie 1981
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Familie: necăsătorită

Liviu Stoica- Show-man-ul cu licenţă în marketing


Despre Livia Pruteanu se spune că a fost cea mai medaliată junioare din istoria atletismului gălăţean. Aceasta este eticheta pe care i-o ataşează Dumitru Văduvoiu, antrenorul de la CSM Dunărea.


Ca senioare, până la retragerea din 2007, a produs medalii atât pentru Dunărea cât şi pentru Dinamo şi apoi Steaua, cu dublă legitimare. Are un sac de medalii adunate de-a lungul carierei, câştigate la campionate naţionale, balcanice, Cupa Europei sau concursurile din circuitul Grand Prix.


Numărul mare de succese, greu de contabilizat chiar şi pentru ea, este explicat de faptul că a fost o altetă polivalentă, specialistă în multe probe: 100 şi 200 metri plat, 100 metri garduri, săritura în lungime, triplusalt, pentatlon sau heptatlon.


Cea mai „bătrână" absolventă de la LPS


A făcut parte din prima generaţie de elevi de la Liceul cu Program Sportiv, ajungând acolo chiar de la reînfiinţarea acestuia, în 1990, când era în clasa a treia. Astfel, la bacalaureat, era ce mai veche elevă a şcolii şi a primit diploma de „cea mai «bătrână» absolventă" a LPS-ului gălăţean.


A început cu gimnastica, timp de doi ani. „Nu s-a lipit de mine, nu le aveam cu aşa ceva. După doi ani de şcoală, la LPS s-au făcut selecţiile şi aşa am ajuns la atletism, în 1992.

Am lucrat cu antrenoarea Marlena Chiţu de la început şi până să plec la Bucureşti, la Steaua şi apoi Dinamo.

Îmi amintesc perfect prima medalie, la campionatul naţional din 1994 pentru copii, la săritura în lungime, cu 5,39 metri. Performanţa adevărată a început prin '96. Luam câte şase medalii odată, la naţionale şi pentru că făceam multe probe", povesteşte Livia Pruteanu.


Săritura în lungime a fost proba care i-a plăcut cel mai mult. „Mi-a rămas în suflet poate şi pentru că la lungime am luat prima medalie", a mărturisit fosta campioană balcanică. 14,07 metri la triplu salt, 6,58 la lungime şi 13,70 secunde la 100 metri garduri au fost recordurile carierei sale.


Globe-trotter


A fost la concursuri prin toate colţurile lumii, din Grecia şi Italia până-n Mexic, Maroc sau Congo.

„Am văzut luxul vieţii din Qatar, dar şi sărăcia din Congo. Copii erau pe stradă citind. Primul gând a fost «ce culţi sunt aştia», până să aflu că nu aveau lumină în case. În India era cam la fel, dormeau pe stradă, aliniaţi ca nişte clătite. Pâinea o făceau în corturi, lipiile lor erau gustoase rău. Până să-i văd cum se scobeau în nas continuu şi apoi băgau mâna în aluat", a povestit Livia, al cărei vis este să ajungă şi în Brazilia, la Carnavalul de la Rio.


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Nu vrei să te întorci în sport?


Normal că vreau, după 15 ani de atletism nu cred că există cineva care să nu vrea să trăiască tot lângă pistă. Îmi doresc să antrenez, să caut talente şi să formez sportivi care să ajungă măcar la performanţele mele.


De ce crezi că atletismul românesc este acum în acest regres evident?


Acum 15 ani se mai putea face sport, mai aveam o sală sau un stadion cu pista de atletism. Acum nu mai avem nimic. Nu există teren pentru probele tehnice, nu avem pistă decât cu numele, în Galaţi este aproape imposibil să faci atletism. Şi aşa este în toată ţara. Cum să nu apară, inevitabil, regresul?

Ce îi place


Să fiu cu prietenii şi familia. A fost una dintre plăcerile vieţii de sportiv: ador să călătoresc. Am fost în peste 30 de ţări dar tot nu am ajuns peste tot unde am vrut. În Brazilia, la Rio, sunt sigură că mi-ar place la nebunie să ajung la celebrul carnaval de acolo.


Ce nu îi place


Aglomeraţia din marile oraşe. Apoi, deşi sunt o persoană destul de gurmandă, nu suport ciorba de burtă. Nu-mi place nici că foştii sportivi de mare performanţă în general sunt uitaţi foarte repede după ce se retrag din competiţii şi nu mai interesează pe nimeni ce se întâmplă cu ei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite