Medic rezident: “Nu poate fi vorba de viaţă decentă cu salarii de 600-700 de lei ! ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivaţia pentru a profesa în sistemul sanitar românesc scade pe zi ce trece mai ales în cazul medicilor aflaţi la început de carieră. Cu toate că anul acesta au fost scoase la concurs mai multe locuri de medici rezidenţi faţă de 2009, nu s-a rezolvat criza personalului medical.

Soluţiile găsite de minister pentru a rezolva cât de cât problema exodului medicilor din ţară par să nu aibă nici un rezultat sau cel puţin aceasta este părerea reprezentanţilor autorităţilor medicale gălăţene.

Citeşte şi:

Botoşani: Salariaţii Spitalului Judeţean şi-au recâştigat salariile întregi în instanţă

Locuri multe, degeaba

Ministerul a scos la Concursul naţional de intrare în rezidenţiat, organizat pe data de 21 noiembrie, un număr de 4.000 locuri, dintre care numai  473 cu tot cu posturi de medic rezident. La Galaţi au fost repartizate 30 de locuri la examen şi 12 posturi de rezident. În ciuda faptului că ministrul sănătăţii anunţa că vor fi scoase mai multe locuri pentu medicii specialişti, dintre cele 30 de locuri, 15 au fost pentru Medicină de familie.

Repartizarea lor a fost făcută astfel: Anestezie Terapie Intensivă – 4 locuri; Pediatrie – 4 locuri; Chirurgie generală – 2 locuri; Medicină de laborator – 4 locuri; Medicină de urgenţă – 1 loc şi Medicina de familie – 15 locuri.

Pe lângă aceste locuri, au mai fost scoase la concurs şi câteva posturi: trei posturi la UPU-SMURD, cinci la spitalul din Tecuci, două la spitalul Tg. Bujor şi unul la Ambulanţa Galaţi, care însă nu a fost ocupat.

“Într-adevăr, au fost mai multe locuri decât anul trecut. Notele au fost bune şi foarte bune. 80% dintre candidaţiau luat note foarte bune. Problema e că medicii tineri pleacă pe capete. Nu le este apreciată valoarea aici în ţară. În plus, pe lângă lipsurile materiale şi financiare, nici nu sunt respectaţi. Avem aproximativ 80 de medici cu actele depuse la Colegiu, care pot pleca oricând. Numărul mai mare de locuri nu rezolvă problema exodului”, spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.
 
Banii reprezintă principala problemă pentru tinerii medici. “Nu poate fi vorba de viaţă decentă cu salarii de 600-700 de lei ! ”, afirmă Adriana Pătraşcu, medic rezident în anul I.
 
5.000 de euro, afară

Cam aşa sună ofertele salariale prezentate la Targul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice, organizat în perioada 4 – 5 decembrie la Bucureşti, unde sunt puse la bătaie peste 4.000 de posturi în Europa.
Spre exemplu, pentru medicii cu experienţă, cele mai mici salarii oferite în cadrul târgului sunt cuprinse între 80.000 şi 120.000 de euro pe an, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia.

Vox: “Nu este apreciată valoarea medicilor tineri aici în ţară. Pleacă pe capete”, spune Dumitru Cristea, medic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite