Dezvăluiri/ Un raport al Gărzii Financiare scoate la iveală nereguli grave la Teatrul Muzical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul Mihai Alin a cerut demisia managerului Florin Melinte Foto: Bogdan Dimofte
Consilierul Mihai Alin a cerut demisia managerului Florin Melinte Foto: Bogdan Dimofte

La solicitarea DNA, Garda Financiară a efectuat o verificare financiar-contabilă la Teatrul Muzical. Raportul a fost trimis Primăriei pentru a se consitui parte civilă în procesul penal pentru recuperarea prejudiciului.

CITIŢI ŞI :  Artişti îngenunchiaţi şi spirite încinse la şedinţa CL: "Scăpaţi-ne de maleficul director Melinte!"

Ilegalităţile lui Florin Melinte ies la iveală! Un raport al Gărzii Financiare Galaţi arată negru pe alb potlogăriile care sunt comise de ani buni la Teatrul Muzical. Acte măsluite, nerespectarea legislaţiei privind efectuarea achiziiţiilor, preţuri mult prea mari la cumpărarea acestora , sunt doar câteva dintre neregulile constatate de Garda Financiară.

Achiziţii suspecte

„Procentul de realizare a achiziţiilor prin utilizarea SEAP este de 0%, deşi există obligaţia legală de realizare a acestora prin intermediul mijloacelor electronice, în proporţie de 20%”, se precizează în raportul respectiv.
 
Mai mult, o parte dintre firmele care furnizează Teatrului Muzical diferite mărfuri sînt în strînsă legătură cu apropiații lui Florin Melinte. De pildă, Star Danubio Blue SRL are ca asociat unic şi administrator pe un anume Zazzara Giampiero ( domiciliat în Roma).
 
Interesant este faptul că sediul social este declarat în locuinţa proprietate personală a consilierului artistic al Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi director interimar la această dată, Laura Sava. Mai mult, în contractul încheiat în data de 15.10 2007, aceasta reprezintă firma Star Danubio Blue SRL.

Asociatul unic –administrator Zazzara Giampiero este regizor, iar serviciile în valoare de 83.300 lei reprezintă contravaloarea cursurilor de măiestrie vocală susţinute de soprana Laura Niculescu şi a organizării de spectacole.

Semne mari de întrebare sunt şi în cazul firmei  Flora Mixt SRL. Deşi nu figurează în nicio bază de date ca furnizor specializat de accesorii pentru instrumente muzicale, firma a livrat asemenea produse.

Valoarea cu care Flora Mixt SRL a achiziţionat mărfurile este de 9.577,07 lei, în timp ce  Teatrul Muzical le-a cumpărat de la societatea respectivă cu 38.887,03 lei.

De exemplu, au fost cumpărate corzi de vioară, cu 67,23 de lei, de către Flora Mixt care le-a livrat Teatrului Muzical la preţul de 193,27 lei sau păr arcuş vioară achiziţionate cu 21 lei şi livrate către Muzical cu 42 lei.

Alt exemplu: cordar vioară Tomastik achiziţionat cu 75,63 lei şi facturat teatrului cu 150 lei, iar lista exemplelor poate continua. De asemenea, firma nu justifică proveninenţa unor mărfuri livrate către autoritatea contractantă.

„Vor fi efectuate demersuri pentru verificarea evidenţelor firmei în cauză, iar dacă acestea nu vor fi puse la dispoziţia controlului, se va proceda la sesizarea penală a faptelor reprezentanţilor societăţii care au declarat un sediu social pentru a se sustrage verificărilor”, se precizează în raportul Gărzii Financiare.

Demisia lui Melinte

În urma acestui raport, consilierii PDL au cerut demisia directorului şi recuperarea prejudiciilor materiale create de Florin Melinte.

„Domnul Melinte este director şi este plătit şi ca regizor cu 9.000 lei. Are contracte de colaborare cu diverse societăţi aparţinând apropiaţilor conducerii Teatrului Muzical. Potrivit Raportului Gărzii Financiare Galaţi, procentul de realizare a achiziţiilor prin utilizarea mijloacelor electronice este zero la sută, deşi avea obligaţia de realizare în proporţie de 20 la sută.

A gestionat prost 72 de miliarde avute la dispoziţie. În iulie, cheltuise 75 la sută din ei. Demisia e prea puţin, vă rugăm să-l daţi afară", a spus Mihai Alin.

"Nu vreau ca numele meu să fie legat de ceea ce se întâmplă la Teatrul Muzical. Ştiu la fel ca şi dumneavoastră ce se întâmplă la Teatrul Muzical, consider că este incorect, nedrept, şi că ceea ce se întâmplă, într-o instituţie de cultură nu ar trebui să se întâmple. Poate că ar trebui să facem o anchetă serioasă acolo, să vedem ce trebuie făcut", a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Consilierul PSD Aurelian Constantin, preşedintele Comisiei de buget finanţe, a afirmat că nu va vota rectificarea bugetului decât cu un amendament - unitatea de cultură să nu primească subvenţia de 95.000 de lei.

"Garda Financiară a constatat o serie de nereguli grave în modul în care au fost cheltuiţi banii instituţiei. Nu se respecta legislaţia cu privire la achiziţiile făcute, iar contractele erau date unor firme apropiate directorului", a spus consilierul.

„Teatrul Muzical nu a început cu Melinte şi nici se va sfârşi cu Melinte”, a spus şi consilierul Picu Roman.

În pofida tuturor acestor evidențe, primarul Dumitru Nicolae a avut din nou o poziţie protectivă faţă de Melinte: „Nu e Meline vinovat de restructurile care se fac. Legea îl obligă. Vom analiza situaţia. Vă atrag atenţia că în bugetul pe un an al Teatrului Muzical, aportul propriu e sub doi la sută. Ne prăbuşim singuri”.

Apărarea lui Melinte

"Consilierii au fost induşi în eroare. Mereu mi se scot ochii pentru o cercetare de acum cinci ani. Vreau ca această cercetare să fie finalizată cât mai repede pentru a pune capăt acuzaţiilor care mi se aduc. Sunt chestiuni care nu au caracter penal şi sunt prescrise de ani de zile", ne-a spus Florin Melinte.

"Consilierii să nu uite că eu am contract de management pe 5 ani, iar evaluarea profesională se face în baza unei hotărâri de Guvern. Sunt anumite etape de parcurs", a mai spus directorul Teatrului Muzical.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite