OAMENI/Irina Maria Picoş este olimpică naţională la engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi şi îşi doreşte să devină student bursier al unei universităţi  din Anglia.

Fire ambiţioasă şi dornică să înveţe cât mai multe lucruri noi, Irina Maria Picoş s-a obişnuit cu emoţiile examenelor dificile încă din perioada gimnazială.

Limba engleză a fost materia pentru care a dezvoltat a adevărată pasiune. Nu a ratat nicio olimpiadă, reuşind performanţa de a se număra printre puţinii elevi premianţi la nivel naţional.

Liviu Stoica- Show-man-ul cu licenţă în marketing

„Încă de la grădiniţă fac pregătire la engleză. Îmi place foarte mult această limbă, iar premiile obţinute de-alungul timpului mi-au oferit o satisfacţie în plus”, spune cu modestie Irina. 

Un palmares impresionant

Are în palmares zeci de premii obţinute la olimpiadele judeţene şi naţionale. Amintim dintre acestea  premiul I la Olimpiada judeţeană de limba engleză (clasa a VI-a ), premiul I la Olimpiada judeţeană de matematică ( clasa IX), premiul I la limba latină şi limba franceză, timp de trei ani la rând.

De curând, a obţinut premiul I la Olimpiada naţională de limba engleză. Concursul s-a desfăşurat la Cluj, iar pentru prestaţia de la olimpiadă a primit două dicţionare de limbă engleză, suma de 50 de lei şi un certificat pentru un atestat gratuit Cambridge. De asemenea, a mai fost recompensată din partea CNVA cu o diplomă de merit şi un premiu în bani.

„Am învăţat mult pentru a ajunge la acest nivel. Le mulţumersc profesorilor care m-au ajutat mult şi au fost alături de mine. De exemplu, la olimpiada de la limba engleză, conducerea liceului mi-a oferit o pregătire de două săptămâni. Nu este foarte mult, dar nici nu mă pot plânge. E suficient. Contează foarte mult pregătirea din anii anteriori”, spune eleva olimpică.

Vrea să plece în străinătate

Motivul pentru care Irina intenţionează să plece în străinătate este acela că ţara noastră nu le oferă tinerilor prea multe posibilităţi de realizare a unei cariere şi de dezvoltare profesională. În Anglia, îşi doreşte să urmeze o facultate în domeniul dreptului.

„Este visul meu. Sper să mi se îndeplinească. Îmi place spiritul justiţiar şi corectitudinea. Un alt motiv este şi faptul că nu mi se oferă prea multe şanse în acest domeniu. Mii de absolvenţi de Drept sunt şomeri”, afirmă interlocutoarea noastră.  

Chiar dacă şi-a sacrificat o mare parte din timpul liber studiind, Irina nu  regretă: „Nu prea am avut viaţă socială, dar nu-mi pare rău pentru că am folosit acest timp într-un mod care se va dovedi în timp extrem de folositor. Am în acelaşi timp şi o satisfacţie personală, întrucât mi-am depăşit limitele şi mi-am testat cunoştinţele”. 

                                                  
Întrebări şi răspunsuri:

De ce o universitate din afară?

Nu am nimic cu profesorii de la universităţile din România. Consider că şi aici sunt cadre didactice foarte bine pregătite şi serioase. Dacă vrei să înveţi cu adevărat, o poţi face în orice colţ de lume. Problema care se pune este că, după absolvire, nu ţi se oferă prea multe posibilităţi aici.

Ce deficienţe are învăţământul românesc?      

În primul rând lipsa de consecvenţă. De la an, la an, se schimbă programa şcolară, iar materia e un adevărat haos. Din fericire pentru noi, sunt foarte mulţi profesori dedicaţi acestei meserii şi care cred cu convingere că educaţia este singura cale de a răzbi în viaţă.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Ce-i place: În timpul liber, îmi place să citesc, să fac fotografii şi să mă uit la filme. Îmi place să dobândesc cât mai multe cunoştinţe. De asemenea, îmi place lucrul bine făcut.

Ce nu-i place: Nu-mi place atmosfera tensionată între cei din jurul meu. Nu-mi place să pierd timpul şi să fac lucrurile în grabă. Nu-mi plac oamenii falşi, făţarnici.

Profil
Născută: 13 Mai 1992, Galaţi
Studii: Colegiul „Vasile Alecsandri”
Ocupaţie : elevă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite