Ionela Guţanu-Jandarmeriţa campioană la Taekwondo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela Guţanu, jandarmeriţa campioană
Ionela Guţanu, jandarmeriţa campioană

Profil:Născută. 30 iunie 1985, GalaţiStudii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de DreptFamilie. căsătorită A urmat modelul tatălui şi a ajuns campioană internaţionale în arte marţiale. În prezent, este subofiţer la Jandarmerie.

Ionela Guţanu, fiica antrenorului Neculai Milea, a călcat prima dată într-o sală de sport la vârsta de patru ani.

Tânăra povesteşte că mergea acolo destul de des, însă nu pentru a învăţa arte marţiale, ci pentru că primea bomboane de la elevii tatălui său.
Însă, cum aşchia nu sare departe de trunchi, după puţin timp, Ionela a intrat pe saltea şi a început să se antreneze.

CITIŢI ŞI:

Diana Isabela Popa face carieră printre bărbaţii duri

De aici până la dragostea adevărată faţă de sport nu a fost decât un singur pas.


Zi de zi la sală


„După doar trei ani am prins gustul sportului şi m-am apucat serios de antrenamente. În fiecare zi mergeam la sală. Nu făceam altceva decât şcoală şi sport. Aşa am obţinut şi prima centură şi apoi au început şi competiţiile", spune Ionela Guţanu.


Sportiva mărturiseşte că a început cu kyokushin după care a continuat cu taekwondo.


„Primul sport l-am practicat până în 1996, când aveam vârsta de 14 ani. Apoi am trecut la taekwondo", precizează sportiva.


30 de locuri I


Ionela Guţanu este o perfecţionistă, iar atunci când este într-o competiţie îi place să fie şi invingătoare.

De obicei, dorinţele i se împlinesc, iar după 20 de ani de antrenamente se poate mândri cu 30 de concursuri câştigate, la care se adaugă alte zeci de competiţii naţionale şi internaţionale unde s-a clasat pe locul doi.


Sportiva a urcat pentru prima dată pe podium în 1996 când s-a clasat pe locul doi la Campetiţia Naţională de Juniori. Zece ani mai târziu, cucerea titlul de campioană internaţională în Anglia, la categoria 59 de kilograme.


„A fost foarte greu să obţin aceste premii. A fost nevoie de foarte multă muncă şi dăruire. Făceam câte patru ore de antrenamente pe zi, de luni până sâmbătă", îşi aminteşte Ionela.


Cu timpul, Ionela Guţanu a vrut să le transmită şi altor tineri ceea ce a învăţat de la tatăl ei.

Acum, sportiva este antrenoare şi instructor sportiv.

„Antrenez atât fete cât şi băieţi, categoria cadeţi, juniori şi seniori. Am peste 80 de elevi. Ca antrenor am reuşit să obţin rezultate la fel de bune ca cele obţinute de mine când eram de vârsta de lor. Spre exemplu, Giorgiana Bucşan care a fost campionă naţională, iar acum face parte din lotul naţional de junioare la taekwondo pentru a participa la Olimpiada din 2012", mărturiseşte antrenoarea.


De asemenea, anul acesta, Ionela Guţanu a participat ca arbitru la competiţiile sportive de la CSM Dunărea. În prezent, viaţa campioanei este împărţită între antrenamente şi atribuţiile pe care le are la Jandarmeria Galaţi unde este subofiţer.

Ce-i place


Îmi place să le transmit şi altor persoane ceea ce eu, la rândul meu, am învăţat de la tatăl meu. Vreau ca totul să îţi iasă foarte bine pentru că sunt perfecţionistă atât acasă cât şi la serviciu. N-o să credeţi, dar în timpul liber mă relaxez gătind.


Ce nu-i place


Sunt foarte puţine lucruri care nu îmi plac, însă pot să spun că nu-mi place minciuna şi nici oamenii care nu sunt cinstiţi şi care bârfesc. Nu-mi plac pisicile. Nu-mi place traficul aglomerat, străzile murdare şi nici şoferii neatenţi.

Întrebări şi răspunsuri
Taikwondo este un sport greu sau se poate trece la categoria sport de masă?

Este foarte dificil pentru că se practică şi cu braţele şi cu picioarele. Este un sport greu şi pentru că trebuie să îşi menţi o anumită greutate. Tot timpul trebuie să urmezi o dietă. Ai nevoie de foarte multă rezistenţă fizică şi să ai moralul ridicat tot timpul.

Care a fost cea mai grea competiţie la care ai participat?

Au fost mai multe. Prima care îmi vine în minte este cea din Anglia. Acolo partenerul a fost ales în funcţie de înălţime nu de greutate şi am luptat cu cineva mai înalt ca mine. Dar, în final, am luat locul I.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite