HUMAN STORY: Omul care a salvat din foc şi de comuniştii atei prima Biblie Românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A adus la Brăila, pentru prima şi singura dată, actul domnesc care atestă 600 de ani de existenţă a oraşului. Patru decenii a bătut drumurile judeţului, iar în timpul epurărilor din anii '50 a salvat o parte din Biblioteca oraşului. Dr. Mocioiu a fost decorat şi de comunişti, şi de capitalişti.

Dr. Nicolae Mocioiu a cercetat arhivele din Paris, Marsilia şi Montpellier şi a reuşit să salveze celebra Biblie a lui Cantacuzino, ţinând-o sub cheie până la Revoluţie.

Arhivist care a adunat laolaltă tone de acte sortite pieirii şi a condus, vreme de 36 de ani, Arhivele brăilene, dr. Nicolae Mocioiu a primit Ordinul Muncii clasa a III-a în 1968, la sărbătorirea a 600 de ani de atestare documentară a Brăilei.

Bradul pe care l-a adus în ascuns de la Vatra Dornei şi l-a sădit, în '56, în curtea Arhivelor, pe Calea Călăraşilor, se înalţă, falnic, şi astăzi.

Apreciat de francezi în „Cahiers des Amis de Panait Istrati", dr. Mocioiu a rescris Istoria Brăilei, dar şi a României, în anii de tristă amintire.

„Nu văzusem Brăila până la numirea mea ca şef de filială, în 1954. Abia atunci mi-am dat seama cât este de frumos oraşul, dar şi cât este de diferit, pentru că aici se întâlnesc, în mod unic, Apusul şi Răsăritul", ne-a mărturisit reputatul arhivist şi istoric.

CITEŞTE AMĂNUNTE ŞI VEZI GALERIE FOTO AICI

Omul care a rescris istoria şi a salvat prima Biblie Românească. Este românul medaliat şi de comunişti, şi de capitalişti!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite