Omul care a rescris istoria şi a salvat prima Biblie Românească. Este românul medaliat şi de comunişti, şi de capitalişti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A adus la Brăila, pentru prima şi singura dată, actul domnesc care atestă 600 de ani de existenţă a oraşului. Patru decenii a bătut drumurile judeţului, iar în timpul epurărilor din anii '50 a salvat o parte din Biblioteca oraşului. Dr. Mocioiu a fost decorat şi de comunişti, şi de capitalişti.

Dr. Nicolae Mocioiu a cercetat arhivele din Paris, Marsilia şi Montpellier şi a reuşit să salveze celebra Biblie a lui Cantacuzino, ţinând-o sub cheie până la Revoluţie.

CAMPION LA GRĂDINIŢĂ: La doar cinci ani, este imbatabil la şah. Povestea copilului care vrea să-i ia locul lui Băsescu

Arhivist care a adunat laolaltă tone de acte sortite pieirii şi a condus, vreme de 36 de ani, Arhivele brăilene, dr. Nicolae Mocioiu a primit Ordinul Muncii clasa a III-a în 1968, la sărbătorirea a 600 de ani de atestare documentară a Brăilei.

Dr. Nicolae Mocioiu

image

Bradul pe care l-a adus în ascuns de la Vatra Dornei şi l-a sădit, în '56, în curtea Arhivelor, pe Calea Călăraşilor, se înalţă, falnic, şi astăzi.

Apreciat de francezi în „Cahiers des Amis de Panait Istrati", dr. Mocioiu a rescris Istoria Brăilei, dar şi a României, în anii de tristă amintire.

„Nu văzusem Brăila până la numirea mea ca şef de filială, în 1954. Abia atunci mi-am dat seama cât este de frumos oraşul, dar şi cât este de diferit, pentru că aici se întâlnesc, în mod unic, Apusul şi Răsăritul", ne-a mărturisit reputatul arhivist şi istoric.

Carte cadou de la Giurescu

image

„Păstrez eu Cartea asta!"

Statorniciţi provizoriu într-o clădire veche, cei câţiva arhivişti brăileni, în frunte cu dr. Mocioiu, au făcut eforturi supraomeneşti ca să salveze trecutul urbei, în condiţiile în care Brăila era un biet raion, „gubernie" a Regiunii Galaţi. Cărţile considerate „antimuncitoreşti" sau „antisovietice" erau distruse fără milă.

Era în toi marea epurare.

Dr. Nicolae Mocioiu

image

„În anii '50, o parte din cărţile de la Biblioteca Orăşenească au ajuns la Galaţi, la Biblioteca Regională. În calitate de membru al Comisiei de evaluare, le-am spus celor de la DGA să nu distrugă documente sau cărţi, fără să aibe avizul nostru. Am trimis şi o adresă Combinatului de la Letea", povesteşte dr. Mocioiu.

Interesele erau însă mari, iar decizia finală aparţinea „organelor" de partid.

„Cineva de la Primărie, care avea Biblia lui Cantacuzino de la 1688 - prima Biblie românească -, pe care o oprise, mi-a spus că nu ştie ce să facă cu ea. „O păstrez eu pe asta", i-am spus, şi am închis-o în fişetul meu de la Arhive. În plin regim comunist, profesorul Timotei Petride mi-a cerut preţioasa carte, ca să o arate copiilor de la Liceul Nicolae Bălcescu", a mai spus arhivistul

Dr. Nicolae Mocioiu

image

A străbătut judeţul în lung şi-n lat

În 1956, dr. Nicolae Mocioiu a realizat prima sală de studiu a Arhivelor, considerând că instituţia este creată „pentru a transmite informaţii viitorimii".

A mers pe jos în toate satele judeţului, a adunat documentele de la Primării şi cooperative şi a identificat semnele transhumanţei pe aceste meleaguri.

„Dr. Nicolae Mocioiu a fost un deschizător de drumuri, un exemplu pentru arhiviştii şi istoricii din toată ţara. Lucrările domniei-sale sunt repere pentru noi toţi", a precizat conslier arhivist Ştefania Botez, din cadrul Arhivelor brăilene.

Ştefania Botez, consilier arhivist

image

În anul 1968, când Brăila sărbătorea, cu mare fast, 600 de ani de atestare documentară, arhivistul a reuşit să aducă şi să expună aici, pentru prima dată, Privilegiul acordat de Vlaicu Vodă, la 1368, negustorilor braşoveni. Actul domnesc în care este atestată, prima dată, cetatea dunăreană.

A primit nenumărate aprecieri, inclusiv de la acad. C.C. Giurescu, autorul cărţii „Istoricul Judeţului Brăila".

Biblia lui Cantacuzino

image

Tot dr. Nicolae Mocioiu a reuşit, în 1990 - anul pensionării -, să obţină fonduri pentru construirea actualului sediu al Arhivelor brăilene.

Dr. Mocioiu a publicat zeci de lucrări de specialitate, fiind primul istoric care a adus date certe despre spectaculoasa eliberare, la Brăila, a lui Alexandru Ioan Cuza, viitorul domnitor, în primăvara lui 1848.

Biblia e păstrată de arhivişti

image

„Cuza fusese arestat împreună cu mai mulţi revoluţionari moldoveni şi urma să ajungă în Turcia. Era rănit la picior. A fost ajutat şi a scăpat folosind un paşaport emis de Consulatul Austriei la Brăila", a spus fostul şef al Arhivelor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite