„Sala aplaudacilor”, clădirea lui Ceaușescu, terminată cu bani de la Elena Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Județean Galați va contribui cu circa un milion de euro la finalizarea investiției, restul de șapte milioane de euro venind prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În imobilul aflat cângă Prefectură va funcționa un centru de afaceri, dar și o serie de instituții publice.

Consilierii județeni și-au dat acordul, în ultima ședință, pentru ca instituția să participe la finalizarea centrului de afaceri de lângă Prefectura Galați (cunoscut în trecut ca „Sala aplaudacilor”) cu aproximativ un milion de euro (patru milioane de lei). Pentru acoperirea necesarului total, se mizează pe o finanțare de șapte milioane de de la ministerul condus de Elena Udrea.

Lucrările ar urma să fie reluate chiar în  primăvară, adică peste aproximativ o lună.

GALERIE FOTO

image

Povestea „Sălii aplaudacilor” este un specială. Clădirea a fost începută cu doi ani înainte de Revoluție, la inițiativa fostului prim-secretar PCR Carol Dina.

Se dorea ca obiectivul (ridicat pe locul unde înainte era cantina partidului) să fie o sală de spectacole unde să se țină ședințe grandioase și spectacole închinate lui Nicolae Ceaușescu. A  venit însă revoluția, iar vreme de 16 ani clădirea a fost pur și simplu abandonata în faza de structură de rezistență.

CITEȘTE ȘI

Renovarea Băii Comunale a ajuns să dureze aproape cât construirea celor patru corpuri de clădire în care a funcţionat

Scandal cu bani europeni

În anul 2006, Consiliul Județean (care preluase în 1998 imobilul în patrimoniu) a câştigat, prin intermediul fostului Minister al Integrării Europene, structură guvernamentală din componenţa Ministerului Dezvoltării, o finanţare din fonduri PHARE pentru finalizarea construcţiei abandonate şi transformarea acesteia într-un "Centru de Afaceri".

Finanţarea europeană acordată pentru continuarea lucrărilor şi schimbarea destinaţiei construcţiei s-a ridicat la 3,9 milioane de euro. Restul sumei, de până la 6,2 milioane de euro trebuia asigurată astfel: 1,3 milioane de euro din surse guvernamentale şi aproape un milion de euro din bugetul CJ.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii internaţionale organizate de Ministerul Integrării către joint-venture-ul format din firma spaniolă GTM, reprezentanţa în România a companiei madrilene şi Brico SRL Galaţi.

La momentul licitaţiei, GTM avea, conform Registrului Comerţului, doar cinci angajaţi. Lucrările au început în 2007 şi s-au oprit definitiv la sfârşitul lui 2008 când muncitorii de la firma gălăţeană au părăsit şantierul. Motivul? Începuse criza imobiliară în Spania, iar GTM şi-a închis afacerile din România. Prin urmare Brico nu mai avea de la cine să încaseze banii pentru lucrări.

Ulterior GTM a dat faliment, Brico a intrat insolvență și reorganizare, iar finanțarea s-a pierdut, statul român fiind nevoit să returneze finanțarea europeană. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de această dată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite