EXCLUSIV La Direcţia Sanitară Veterinară Galaţi a fost numită director o persoană urmărită penal pentru corupţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctoriţa Lenuţa Ichim este susţinută de UNPR, care a „câştigat" de la PD-L toate direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din ţară. Noua directoare este urmărită penal într-un dosar privind falsificarea unor probe de laborator în celebrul scandal al cărnii de cal.

Scandal la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a numit-o, astăzi, în funcţia de director executiv pe doctoriţa Lenuţa Ichim deşi, potrivit legii, aceasta nu are dreptul de a ocupa o astfel de demnitate, dat fiind că este urmărită penal într-un dosar legat de falsificarea unor probe de laborator pentru o serie de alimente.

Potrivit Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Lenuţa Ichim este urmărită penal din data de 12 ianuarie 2011, în dosarul nr. 12.402/P/2010 (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 Bucureşti), fiind acuzată de corupţie, respectiv de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. Împreună cu doctoriţa Ichim mai sunt acuzate alte 10 persoane, toate angajate ale DSVSA Galaţi.

Scandalul cărnii de cal

Totul a pornit de la sesizarea patronului firmei Clas Interprod SRL Bucureşti (furnizor agreat de reţeaua Selgros), care a sesizat oamenii legii că DSVSA Galaţi i-a falsificat o analiză de laborator cu scopul de a-i distruge activitatea. Mai precis, unul dintre loturile de carne de vită livrat către Selgros a fost declarat de medicii veterinari gălăţeni ca fiind de fapt carne de cal.

Ulterior, în baza contraprobei sigilate chiar la DSVSA Galaţi, patronul firmei amintite a mers la laboratorul naţional de referinţă, unde s-a constatat că produsul nu conţine de fapt niciun fel de carne de cal! „S-a încercat în mod vădit, prin fapte ilegale, compromiterea imaginii firmei şi scoaterea ei de pe piaţă", se afirmă în plângerea penală înaintată procurorilor.

Faptul că probele au fost falsificate la Galaţi este atestat şi de expertiza realizată de o firmă germană autorizată în domeniu.

Legea spune că urmăriţii penal sunt suspendaţi

Potrivit legii (articolul 74, alin 2 din L 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici), persoanele implicate în acest scandal şi aflate sub urmărire penale trebuie suspendate temporar.

Iată textul legii: „(2) În cazul în care s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 50 lit. h), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine". La alineatul „h" al articolului 50 din legea amintită sunt stipulate exact faptele de corupţie de care este acuzată Lenuţa Ichim în dosarul penal nr. 12.402/P/2010.

De altfel, în baza solicitărilor transmise de Parchet şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Lenuţa Ichim a fost mutată pe perioada derulării urmăririi penale la un alt compartiment decât cel unde lucra în momentul producerii abuzurilor şi falsurilor pentru care este anchetată.

Partidul e mai tare ca legea?!

În ciuda acestei situaţii deosebit de grave, conducerea ANSVSA a decis astăzi să o numească pe dr Lenuţa Ichim ca director al DSVSA Galaţi!

Decizia a fost luată pe bază politică, respectiv ca urmare a faptului că prin protocolul coaliţiei guvernamentale s-a stabilit că toate DSVSA-urile din ţară vor fi conduse de directori numiţi de UNPR.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o politizare pe faţă a deconcentratelor specializate. Foarte grav însă, este că persoana numită este incompatibilă din punct de vedere legal, după cum am arătat mai înainte.

Menţionăm că postul amintit este temporar vacant deoarece directorul Viorel Gheorghiţă este suspendat din cauza unui proces penal în care este inculpat.

CITEŞTE ŞI

Dezvăluiri din Mica Sicilie. Galaţiul - capitala asasinatelor din lumea interlopă FOTO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite