Dezvăluiri din Mica Sicilie. Galaţiul - capitala asasinatelor din lumea interlopă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Sîrghi (călare), în fruntea cortegiului de la înmormântarea naşului Marian Ivan
Renato Sîrghi (călare), în fruntea cortegiului de la înmormântarea naşului Marian Ivan

În ultimii patru ani, doi lideri de anvergură naţională ai lumii interlope de la malul Dunării au fost executaţi, în public, de membrii clanurilor rivale. Aşa şi-au găsit sfârşitul atât Marian Ivan, cât şi Marcel Chiaburu.

Primul asasinat celebru din lumea interlopă de la Galaţi a avut loc în noaptea de 8 spre 9 iunie 2008, atunci când liderul interlop Marian Ivan a fost atacat cu săbiile de rivali şi ucis în plină stradă.

Este interesant de remarcat că Ivan care avea relaţii cu clanurile interlope din toată ţara, fiind chemat de fiecare dată la marile „paranghelii" un se stabileau teritoriile. Interopul era interesat inclusiv în politică, fiind în stafuul electoral al lui Andrei Lişinschi, candidat la Primăria Galaţiului la alegerile din 2004 şi 2008.

Ucis de fostul aghiotant

Totul s-a declanşat în momentul în care Nelu Enache, fostul aghiotant al lui Ivan, s-a băgat peste afacerile bossului. Ivan l-a chemat pe Enache la negocieri şi i-a pus în vedere saă stea departe de zonele sale, iar fostul locotenent a plecat spăşit. Dar era departe de a accepta situaţia.

image

MARIAN IVAN

După nici 48 de ore, „Nelu Enache", pe numele lui real Ion Mocănelu, şi mâna sa dreaptă, Ionuţ Zăuşilă, l-au urmărit pas cu pas pe Ivan. În jurul orei 23.00, Ivan s-a dus în cartierul Ţiglina III, ca să-şi conducă acasă o prietenă. Nu era însoţit, ca de obicei, de gorilele sale, semn ca nu se aştepta la vreo agresiune.

Mocănelu şi Zăuşilă l-au spintecat cu săbiile şi l-au lăsat să moară într-o baltă de sânge. Ei au fost arestaţi chiar în ziua în care Ivan era înmormântat.

image

NELU ENACHE

După trei ani de procese, ei au fost condamnaţi la 17, respectiv 18 ani de închisoare, plus că au fost obligaţi la despăgubiri consistente către familia mortului. Mama lui Marian Ivan, Costa Zenovia, a primit de la ucigaşi 100.000 lei ca daune materiale şi alţi 100.000 lei drept daune morale, precum şi suma de 1.000 lei cu titlu de prestaţie lunară.

Magistraţii au decis ca fiica fostului şef al lumii interlope gălăţene, Antonia Ivan, să primească de la Ionuţ Zăuşilă şi Ion Mocănelu suma de 150.000 lei ca daune morale şi 2000 lei pe lună până la majorat.

Locul crimei, a doua zi dimineaţă

LOCUL CRIMEI

Cercetarea judecătorească a fost presărată cu numeroase incidente pe parcursul celor trei ani cât a durat procesul.
Iniţial, nici un avocat din Baroul Galaţi nu a dorit să îi apere pe interlopi de teamă să nu aibă de suferit din partea prietenilor lui Marian Ivan, pentru ca apoi instanţa să strămute procesul la Teleorman.

Şirul problemelor a continuat după ce martorii au refuzat să se prezinte la Tribunal pentru a fi audiaţi, iar în final Ionuţ Zăuşilă şi Ion Mocănelu s-au declarat nevinovaţi.

Toţi interlopii ţării la înmormântare

Interlopii, la înmormântarea lui Ivan

INTELOPII LA ÎNMORMÂNTARE

La înmormantarea lui Ivan au participat mii de oameni, printre aceştia aflându-se capi ai lumii interlope din toate colţurile ţării. Au fost prezenţi, printre alţii, membrii clanului Corduneanu de la Iaşi, Seif de la Bucuresti, Cracanatu şi Comănescu de la Brăila şi Beinur Nuredin de la Constanţa.

Au fost de faţă promotorul Lokal Kombat, Eduard Irimia, şi luptatorul Ionut "Pitbull" Atodiresei. În fruntea convoiului format din peste o sută de limuzine a mers un armasar roib în şaua căruia era finul lui Marian Ivan, Renato Sîrghi.

Chiaburu, executat la restaurant

Maricel Nicolau, zis şi Chiaburu, a fost omorât într-o manieră similară cu Marian Ivan, în decembrie 2010. Incidentul a avut loc în restaurantul chinezesc de la Potcoava de Aur (în plin centrul oraşului).

A fost hăcut cu săbiile de Aurelian Stănescu şi Valeriu Stănescu, ambii în vârstă de 21 de ani, care fac parte din clanul Stăneştilor. Valeriu este fiul liderului acestuia, Grafian Stănescu.

Marcel Chiaburu (dreapta) şi Florin Salam

Marcel Chiaburu (dreapta) şi Florin Salam

Chiaburu este cunoscut drept unul dintre cei mai temuţi interlopi din Galaţi. Pe numele său a fost întocmit, în 2002, un dosar penal pentru trafic de carne vie.

Zonele oraşului controlate infracţional de oamenii lui Maricel Chiaburu sunt cele din Micro 16 şi Micro 17. Clanului Chiaburu îi sunt atribuite încasarea taxelor de protecţie şi prostituţia.

Cei doi asasini ai săi, Aurelian Stănescu şi Valeriu Stănescu, ambii în vârstă de 21 de ani, fac parte din clanul Stăneştilor. Valeriu este fiul liderului acestuia, Grafian Stănescu.

Gruparea condusă de Grafian s-a ocupat în ultimii zece ani cu mici afaceri ilegale, după ce, în anii '90, a avut legătură şi cu traficul de carne vie.

Clanul Stăneştilor reuneşte rromi originari din comuna gălăţeană Lieşti. Zona de influenţă a clanului Stăneştilor este cartierul Micro 14.
Din istoria conflictului

Disputa dintre clanul Stăneştilor şi Maricel Chiaburu este una veche de aproape 15 ani. În plus, acest conflict are legături şi cu asasinarea, în 2008, a lui Marian Ivan, cel care a fost considerat liderul interlopilor din Galaţi.
Astfel, asasinul lui Marian Ivan, Nelu Mocănelu este un apropiat al lui Maricel Chiaburu.

În schimb, clanul Stăneştilor se afla în cercul apropiaţilor lui Marian Ivan. De altfel, Nelu Mocănelu a fost înjunghiat de mai multe ori, în urmă cu peste zece ani, de către Grafian Stănescu, în urma unui conflict dintre cele două clanuri.

Reamintim că Marian Ivan a fost ucis în plină stradă, în luna iunie 2008, de către Nelu Mocănelu cu o lovitură de cuţit aplicată în zona gâtului.

Galaţiul, teritoriul cumetriilor interlope

Arestarea lui Florin Ghinea, mai cunoscut sub porecla de Ghenosu, a fost cea care a scos la iveală relaţiile strânse dintre reţelele mafiote e la nivel naţional. Printre apropiaţii lui Ghenosu se numără membrii clanului Ogeacă de la Galaţi.

Comisarul şef Constantin Furtună, şeful Brigăzii de combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploieşti susţine că relaţiile dintre interlopi au trecut deja la un alt nivel, aceştia ajungând chiar să se înrudească între ei. Declaraţiile au fost făcute la finalizarea unei anchete, pornite de la Prahova, care a relevat nivelul de organizare din lumea interlopă, inclusiv de la Galaţi.

„Relaţiile dintre clanul Ghenosu şi clanul Ogeacă din Galaţi sunt foarte apropiate. Aceştia merg mereu împreună la botezuri şi nunţi. De altfel, şi relaţiile lui Ghenosu cu Nuţu Cămătaru sunt foarte bune, Nuţu fiind chiar finul lui Ghenosu", a explicat aceste.

Pe de altă parte, nu se poate demonstra că Ogeacă ar fi ştiut despre afacerile din Irlanda ale lui Ghenosu. „Pentru această cauză, membrii clanului Ogeacă nu sunt anchetaţi", a mai spus şeful BCCO Ploieşti.
Corduneanu prin Galaţi

Şi membrii clanului Corduneanu, proaspăt eliberaţi din arest, au fost zăriţi tot mai des în ultima vreme în restaurantele din Galaţi, stând la masă cu membri importanţi ai lumii interlope din oraşul de la malul Dunării.

De altfel, pe youtube.com circulă mai multe filmuleţe de la nunţi botezuri şi chiar înmormântări, în care membrii clanurilor Ghenosu, Corduneanu, Ogeacă, Ijldileanu sau Chiaburu stau la masă şi ascultă liniştiţi dedicaţiile maneliştilor.

Afaceri transfrontaliere

Potrivit poliţiştilor, „afacerile grele" ale mafioţilor au fost mutate în afara ţării, iar Galaţiul a devenit doar „un loc de depozitare a roadelor".

„De ceva vreme, activitatea infracţională nu are loc aici, în judeţ, ci se desfăşoară în afara ţării. Aici vin doar «fructele»: bani, aur, maşini. Se afişează cu ele, dar nu putem, cel puţin deocamdată, demonstra că aceste bunuri provin din fapte ilegale", a declarat în urmă cu câteva luni comisarul Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Vid de putere la Galaţi

Desemnarea noului şef, după moartea lui Marian Ivan, a stârnit patimă şi ameninţări cu moartea
După asasinarea lui Marian Ivan, liderul lumii interlope din Galaţi, postul de „naş" a rămas liber.

În ciuda faptului că a trecut un an şi jumătate de la asasinat şi că numeroşi lideri „de cartier" au încercat să pună mâna pe poziţia de cap al lumii interlope, poziţia este în continuare vacantă.

Postul este revendicat de mai multe grupări. Una ar fi cea condusă de Iulian Simion, zis „Bila", fost locotenent al lui Vasile Frosa.

O altă grupare interesată este cea condusă Nelu Ogeaga. Aceasta are atuul important că este sprijinită de interlopii brăileni, relaţie care conteaz adestul de mult în economia jocului.

Nu este de neglijat nici Ion Ijdileanu¸ zis „Ţăranu". Acesta a revenit în ţară după ce fusese condamnat la închisoare pe viaţă în Germania.

Nu se ştie prin ce miracol a scăpat din puşcărie (se spune că şi-ar fi turnat unii dintre camarazii de arme) dar este cert că se vede, din câte se aude, în fruntea interlopilor din Galaţi.

Pe plan local, mai sunt implicaţi în procesul de desemnare a viitorului lider şi alte clanuri. Am enumera aici clanul Lazărilor (care este stăpânul pieţei de droguri şi a traficului de carne vie), dar şi clanul Cordonenilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite