Fostul primar de la Brăhăşeşti rămâne în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Băiculescu
Vasile Băiculescu

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au respins cererea acestuia de a fi eliberat sub control judiciar. Vasile Băiculescu este judecat pentru luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu.

Cazul primarului de la Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, este cumva tipic pentru faptele de corupţie din România ultimilor ani. Prins şi condamnat că lua mită, Băiculescu a recidivat la scurt timp.

Lua comision de la firmele care făceau lucrări în comună

Potrivit rechizitoriului, în cursul anilor 2009-2010, inculpatul Vasile Băiculescu, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale din judeţ, denunţător în cauză, suma de 35.000 lei şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu consiliul local al comunei respective, lucrări în valoare de 72.873,69 lei.

CITEŞTE ŞI

Fostul arhitect şef al Primăriei a scăpat de puşcărie. A primit trei ani cu suspendare

Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei, inculpatul să recepţioneze lucrările executate de firma respectivă, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.

În activitatea de pretindere, în perioada septembrie - octombrie 2010, Vasile Băiculescu a fost sprijinit de inculpatul Marcel Peneoaşu, administratorul SC Tralma SRL din localitatea gălăţeană Corod, care a acceptat ca suma de 35.000 de lei să fie remisă primarului prin intermediul său, în condiţiile în care, la solicitarea primarului, SC Tralma SRL subcontractase o parte din lucrările societăţii administrate de persoana denunţătoare.

La data de 4 octombrie 2010, primarul Vasile Băiculescu a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit banii de la persoana denunţătoare.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, 2009-2010, Vasile Băiculescu a pretins şi primit de la inculpatul Marcel Peneoaşu suma de 21.000 lei în acelaşi scop ca cel menţionat mai sus.

În cursul anilor 2008-2009, Băiculescu Vasile a pretins suma de 16.500 de lei de la inculpatul Iamandi-Răianu Marius, administratorul SC Mobilzone SRL din Bârlad, judeţul Vaslui şi l-a determinat pe acesta din urmă să-i dea suma de 1.500 lei inculpatei Iuliana Pleşcan, secretar la Primăria comunei Brăhăşeşti.
Sumele de bani au fost pretinse pentru ca cei doi funcţionari publici să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate de firma SC Mobilzone SRL acceptarea la plată a facturilor emise şi plata efectivă a acestora, în condiţiile în care societatea comercială încheiase contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşti. Din banii pretinşi, Vasile Băiculescu a primit suma de 8.500 de lei, iar Iuliana Pleşcan suma de 1.500 de lei.

Procurorii au luat măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor Vasile Băiculescu, Marcel Peneoaşu, Marius Iamandi-Răianu şi Iuliana Pleşcan. De asemenea, au fost indisponibilizate două terenuri aparţinând SC Tralma SRL.

În privinţa inculpatei SC Mobilzone SRL, nu s-au putut lua măsuri asigurătorii deoarece, din verificările efectuate, a rezultat că nu deţine bunuri.

Conform DNA, la datele de 6, respectiv 14 octombrie 2010, inculpaţii Vasile Băiculescu şi Marcel Peneoaşu au fost arestaţi preventiv, iar de atunci mandatele lor au fost prelungite de fiecare dată.

Deja condamnat pentru corupţie

Băiculescu nu este la prima faptă de acestgen, el fiind condamnat în 2010 la trei ani de închisoare, într-un al dosar, tot pentru luare de mită.

În luna martie 2008, primarul comunei Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi dosar a fost cercetat şi fostul viceprimar al comunei, Constantin Pascaru, acuzat de pentru complicitate la luare de mită.

Rechizitoriul procurorilor anticorupţie arată că, în cursul anului 2007, primarul Băiculescu a pretins în mod repetat de la un denunţător suma de 27.842 de euro, reprezentând 10 la sută din valoarea a două contracte de lucrări cu Consiliul Local Brăhăşeşti pentru modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe.

Din suma pretinsă, inculpatul a primit în mai multe tranşe 11.500 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, constând în semnarea contractelor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate.
În acelaşi an, Băiculescu a pretins de la alt denunţător 25.086,13 de euro, reprezentând 10 procente din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi primărie, contracte care aveau ca obiect reabilitarea a două şcoli din comună.

Potrivit procurorilor, primarul a primit 29.159 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi virarea în contul beneficiarului, pe baza dispoziţiilor de plată bugetară, a sumelor necesare onorării facturilor.
În cursul anului 2007, inculpatul Băiculescu Vasile a pretins în mod repetat de la alţi doi denunţători suma de 9.073,53 euro, reprezentând tot 10 procente din valoarea unui contract încheiat în acelaşi an între o firmă administrată de cei doi denunţători şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Contractul avea ca obiect realizarea unei lucrări de alimentare cu apă a două sate din comuna Brăhăşeşti.

În cursul lunii noiembrie 2007, prin intermediul viceprimarului comunei, Pascaru Constantin, Băiculescu ar fi primit suma de 20.000 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractului şi recepţionarea lucrărilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite