Gardienii Penitenciarului Galaţi l-au torturat şi executat pe deţinutul Sandu cu ştirea şefilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul adjunct şi medicul Penitenciarului Galaţi au trimişi în judecată alături de criminali, pentru abuz şi neglijenţă în serviciu. Daniel Ionescu şi Bogdan Băneşanu vor răspunde penal pentru că au ignorat deciziile fostului director al Penitenciarului şi au falsificat fişa medicală a deţinutului care a murit după ce a fost bătut crunt de gardieni.

Ancheta privind moartea deţinutului Constantin Sandu, în Penitenciarul Galaţi, scoate la iveală lucruri şocante.

„Imobilizat" la pat

Constantin Sandu (43 de ani), condamnat la trei ani de închisoare pentru furt, avea crize de „delirium tremens" date de dependenţa de alcool.
Pe acest fond, gardienii au încercat să îl calmeze, iar când au văzut că nu reuşesc, au cerut permisiunea să îl imobilizeze la pat şi să folosească forţa, minţindu-l pe fostul director al Penitenciarului Galaţi, Nicolae Burlibaşa, că deţinutul a încercat să se sinucidă şi că este violent.

Constantin Sandu a fost lovit cu pumnii şi picioarele, iar apoi unul dintre gardieni s-a urcat cu picioarele pe el pentru a putea să îl încătuşeze.
Bărbatul a fost târât apoi de cătuşele de la mâini în camera unde era încarcerat şi legat cu ele de pat. Pe parcursul întregii nopţi a strigat de durere, dar nimeni nu l-a băgat în seamă.
Cu toate că nu îl văzuse pe deţinut, medicul Bogdan Băneşanu scria în fişa medicală a lui Constantin Sandu: „agitaţie psihomotorie moderată, pot fi aplicate mijloace de imobilizare în cazul agravării stării de agitaţie".

Nimeni nu le-a dat vreo atenţie colegilor de celulă ai acestuia, care nu mai puteau suporta mirosul de fecale după ce Constantin Sandu, aflat în stare de inconştienţă. şi-a făcut nevoile în pat.
A doua zi, deţinutul făcea stop cardio respirator legat cu cătuşele de pat.
„Bogdan Băneşanu şi Daniel Ionescu au dispus să i se aplice deţinutului Sandu mijloace de imobilizare la pat, cu toate că victima continua să delireze datorită stării grave de sănătate în care se afla şi avea mişcări necontrolate", a precizat în rechizitoriu procurorul de caz.

Şi directorul adjunct responsabil cu siguranţa deţinerii din Penitenciarul Galaţi, Daniel Ionescu, are partea sa de vină în cele întâmplate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi stabilind că acesta "a manifestat superficialitate faţă de împrejurările imobilizării la pat a deţinutului Sandu".

"Vreau să se facă dreptate"

Părinţii lui Constantin Sandu au cerut daune de 10.000 de lei, bani cheltuiţi cu înmormântarea fiului lor.

„Vreau să se facă dreptate. Voi face plângere împotriva celor care mi-au omorât băiatul", ne-a declarat Dumitra Sandu, mama deţinutului ucis în bătaie. Sandu a fost condamnat pentru furtul unei vaci după ce a confundat-o cu o căprioară din cauza stării de ebrietate în care se găsea.
Până acum, în acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane.

Imaginile video au fost trucate!

Anchetatorii au descoperit cu surprindere că imaginile de pe camerele de supraveghere amplasate în zona de deţinere unde a fost bătut Constantin Sandu au fost modificate, în sensul că lipseau mai multe porţiuni.

S-a stabilit ulterior, din confruntarea cu imaginile originale, că fuseseră şterse exact momentele când deţinutul era bătut cu bestialitate de gardieni.

Ofiţerul IT din cadrul Penitenciarului este cercetat acum pentru favorizarea infractorului. Surprinzător este că şi unul din apărătorii inculpaţilor este investigat pentru evaziune fiscală după ce ar fi acordat consultanţă juridică unor martori din dosar înainte de a fi audiaţi de procuror.

Citeşte şi

13 gardieni gălăţeni au fost trimişi în judecată după ce au omorât în bătaie un deţinut

Parchetul a trimis în judecată 13 angajaţi ai Penitenciarului Galaţi pentru că au omorât în bătaie un deţinut. Scenele au fost înregistrate de camerele de supraveghere

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite