DEZVĂLUIRI Sporuri salariale şi prime ilegale de 1,3 milioane de euro la Primăria Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Nicolae le-a dat subordonaţilor prime şi sporuri ilegale de circa 10.000 de lei de fiecare
Dumitru Nicolae le-a dat subordonaţilor prime şi sporuri ilegale de circa 10.000 de lei de fiecare

Constatarea a fost făcută de Curtea de Conturi. Potrivit raportului întocmit de inspectori, banii s-au plătit sub formă de prime, bonificaţii, spor de calculator şi spor pentru condiţii periculoase, în perioada ianuarie 2010-august 2011.

Primăria din Galaţi este implicată într-un nou scandal legat de sporurile şi primele salariale plătite în mod ilegal. Potrivit Curţii de Conturi, angajaţii Primăriei au primit, fără bază legală, 5,64 milioane de lei noi (peste 1,3 milioane de euro), pe parcursul anilor 2010 şi 2011.

Vai, ce periculos e în birou!

Mai bine de jumătate din suma plătită ilegal angajaţilor - respectiv 3,03 milioane de lei - reprezintă cuantumul a două sporuri: sporul pentru condiţii grele (acordat celor care folosesc calculatorul) şi sporul pentru condiţii vătămătoare (cunoscut şi ca spor de praf şi/sau spor de antenă).

În medie, fiecare angajat al Primăriei Galaţi a încasat în plus la salariu, din cele două sporuri menţionate, circa 5.100 de lei, pe parcursul perioadei cuprinse în actul de control întocmit de Curtea de Conturi.

Motivul pentru care sporurile au fost considerate de Curtea de Conturi ca fiind ilegale este acela că, potrivit legislaţiei muncii, în ambele cazuri erau necesare măsurători şi analize făcute de un laborator acreditat, din care să rezulte existenţa unor condiţii de lucru vătămătoare. Primăria nu a prezentat aşa ceva şi nici nu avea cum, dat fiind că nicăieri în lume munca la PC nu este încadrată la „condiţii grele".

Prime ilegale de o jumătate de milion de euro

În perioada 2010-2011, Primăria Galaţi a achitat şi prime şi bonificaţii ilegale în sumă de 2,36 milioane de lei (aproape o jumătate de milion de euro).

Potrivit Curţii de Conturi, s-a apelat un artificiu contabil pentru ca lucrurile să pară în regulă. „ Acestea au fost acordate cu titlu de restanţă pentru perioada 2009 - 2010, în condiţiile în care stimulentele au fost incluse şi în salariile de bază la nivelul mediu al acestora", se specifică în raportul de control.

Grav este că de prime de la Primăria Galaţi, adică din bugetul public, au beneficiat şi o serie de persoane care nu avea contracte de muncă cu instituţia (legal, persoanele care nu au contract nu pot fi bonificate). Suma totală este de aproape 250.000 de lei şi a ajuns la avocaţi (comision de succes), consilieri locali (prime) şi persoane care îşi aniversau 50 de ani de căsnicie.

Primarul: „Refuz să semnez deciziile de imputare"

În urma controlului Curţii de Conturi, aparatul de specialitate din Primărie a întocmit acte de imputaţie pentru toate persoanele care au încasat sume în mod necuvenit. Surprinzător, însă, primarul Dumitru Nicolae a refuzat să semneze documentele.

„Nu-i logic şi normal să fie aşa. Am contestat în instanţă, peste tot. Nu voi semna deciziile de imputaţie decât dacă voi fi obligat de instanţă", a declarat primarul.

Interesant este şi punctulde vedere al lui Marcel Gurzu, liderul de sindicat din Primăria Galaţi. „Să plătească cine a greşit. Juridic, vina s-a transferat asupra conducerii Primăriei", a afirmat Gurzu.

Trebuie să remarcăm şi faptul că la sfârşitul anului 2011, Consiliul local Galaţi a alocat o nouă sumă ameţitoare (peste un milion de euro) pentru plata, în cursul lui 2012, a unor presupuse „restanţe salariale" către angajaţi. „Scenariul" este în fapt, similar cu cel considerat deja ilegal de Curtea de Conturi.

CITEŞTE ŞI

VOCEA GALAŢIULUI Dumneaei, ţâţa. Fals tratat de pornografie a puterii

Ancheta privind rețetele false tulbură apele printre farmaciștii și medicii de familie din Galați

ANALIZĂ Al patrulea an consecutiv de cădere a preţurilor la apartamente în Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite