Salvaţi istoria Galaţiului! Casa Nicolae Mantu, istorie în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea a fost construită la începutul secolului XIX şi este o ruină, deşi este declarată de autorităţi monument istoric. Pentru refacerea imobilului în care a copilărit pictorul Nicolae Mantu, Primăria Galaţi a început în urmă cu doi ani o campanie de strângere de fonduri.

CITEŞTE ŞI: Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

Clădiri monument-istoric ce amintesc de parfumul târgului de altădată: Casa Balş a fost clădită de meşteri levantini

Frumoasa casă, în care au fost prezenţi cândva personalităţi ca George Enescu şi Ionel Teodoreanu, a ajuns astăzi o ruină. Imobilul figurează pe lista monumentelor istorice ale Galaţiului din anul 2004 ( GL-IV-m-B-03146) şi a aparţinut surorii pictorului Elena Mantu.

Povestea casei

În această casă a copilărit şi a trăit Nicolae Mantu, cel mai bun pictor floralist român. Este o clădire mare, cu camere spaţioase, ce aminteşte de târgul de altădată al Galaţiului.

Conac boieresc, locuit doar de fantome

image

În casă se intra trecând prin curtea din faţă, apoi se urcau câteva trepte şi se ajungea în anticamera casei. Urmează o sufragerie şi un salon mare unde se servea dimineaţă cafeaua. Servitorii locuiau în partea de jos a clădirii.

După moartea fraţilor Mantu, casa a fost moştenită de Tecla Corvisianu, fiica Elenei Mantu. Aici a funcţionat un timp Filiala Galaţi a Arhivelor Statului şi apoi, până în 1990, Fondul Plastic.

Un document descoperit în arhivele Fondului Plastic arată că această casă fusese donată comunităţii artiştilor gălăţeni încă din 13 aprilie 1960.
Cu toate acestea, după Revoluţie ea ajunge în proprietatea familiei Bădescu şi este lăsată în paragină.

image

În urmă cu doi ani, Primăria s-a decis să redea Casa Mantu circuitului cultural. În acest scop, primarul Dumitru Nicolae a început o campanie de strângere a fondurilor pentru cumpărarea şi refacerea imobilului din strada Alexandru Ioan Cuza, numărul 44.

Actualul proprietar cere pentru casă în jur de 400.000 de euro, iar până acum s-au strâns circa  20.000 de lei.

„Este vorba despre cei doi la sută din impozit pe care cetăţenii i-au îndreptat spre Fundaţia „Nicolae Mantu" şi despre ce s-a strâns în cutiile speciale montate în instituţii de cultură. Este o iniţitiavă lăudabilă şi sperăm să se concretizeze", ne-a declarat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.


Citeşte şi

Salvaţi istoria Galaţiului: Fostul Consulat German este în ruină. Structura de rezistenţă a casei este şubrezită şi are nevoie de consolidare

Salvaţi istoria Galaţiului! Monument istoric incendiat de un chiriaş în repetate rânduri. Chiriaşul va fi evacuat


Ministerul Culturii, ajutor!

Pentru că banii donaţi de gălăţeni sunt insuficienţi, municipalitatea speră într-un ajutor şi de la Ministerul Culturii.

„Trebuie să salvăm Casa Mantu! Mai mare ruşinea să nu rezolvăm această problemă. Ce să fac, dacă Instanţa ne-a luat dreptul de proprietate?", spune primarul Dumitru Nicolae.

Citeşte şi

Propunere Adevărul de Seară Galaţi. Mutaţi Primăria în locul Regionalei CFR!

Salvaţi istoria Galaţiului ! Casa lui Ştefan H. Ştefan, părăginită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite