Recalificare de criză: Şomerii sunt învăţaţi să gătească, să servească sau să coafeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre cei peste o mie de disponibilizaţi s-au orientat către meseria de bucătar. Pe locul doi, ospătarii, iar pe trei, coafezele.Reconversia profesională pare să de roade de Galaţi, peste 1000 de oameni fără job înghesuindu-se să înveţe o nouă meserie.

Cititi şi: Şomajul a explodat în sud-estul României

Rămaşi fără locuri de muncă şi întâmpinaţi de o ofertă săracă în alte posturi vacante, şomerii s-au orientat către alte meserii în domenii de activitate cu o gamă mai largă de job-uri.


Aşa se face că 1.100 de proaspeţi disponibilizaţi au urmat, în 2009, cursurile de recalificare profesională oferite gratuit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi (AJOFM).


La prima vedere pare mult, însă doar 4,5% din totalul gălăţenilor fără job-uri au ales să înfrunte criza locurilor de muncă recalificându-se. Asta înseamnă că numai unul din 20 de şomeri a învăţat o altă meserie, în condiţiile în care anul trecut 24.555 de persoane nu au avut serviciu.


Anul trecut au fost organizate 18 programe de formare profesională în cadrul cărora s-au derulat 49 de cursuri. Cele mai căutate au fost cele de bucătar, brutar, ospătar, patiser, vânzător produse alimentare, frizer, coafor, manichiurist, confecţioner tâmplărie de aluminiu şi mase plastice", a declarat Nicoleta Harţegan, purtătorul de cuvânt în cadrul AJOFM Galaţi.


Cei cu studii superioare au căutat un domeniu apropiat pregătirii lor anterioare astfel încât aceştia au învăţat meserii precum inspector resurse umane şi protecţia muncii, operator comercial, contabil şi operator PC.


Femeile, mai dornice de muncă

Dacă ar fi să luăm în calcul că mai mult de jumătate dintre recalificaţii de anul trecut au fost femei s-ar putea spune că acestea sunt mai dornice de muncă sau pur şi simplu mai norocoase în găsirea unui job.


859 din cele 1.100 persoane recalificate au fost femei. Cei mai mulţi cursanţi au avut vârsta cuprinsă între 25-35 de ani, iar cei mai puţini au fost tinerii de până la 25 de ani", a mai spus purtătorul de cuvânt al AJOFM.


Nu au refuzat o nouă meserie nici şomerii de peste 45 de ani, astfel încât 118 gălăţeni din această categorie s-au recalificat profesional.
Cu toate acestea, doar o treime din cei care s-au chinuit să înveţe o meserie nouă a avut noroc să-şi găsească şi un nou job. Este vorba despre 370 de persoane angajate în noi domenii de activitate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite