Şomajul a explodat în sud-estul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 25.000 de şomeri provin din judeţul Galaţi
Aproape 25.000 de şomeri provin din judeţul Galaţi

Începutul lui 2010 aduce un nou val de disponibilizări în Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea.Pe fondul recesiunii, tot mai multe firme cad în ghearele recesiunii fiind nevoite să renunţe la angajaţi.  

Cifrele privind şomajul sunt de-a dreptul sumbre. De la o lună, la alta, criza economică face tot mai multe victime, firmele fiind nevoite să tragă obloanele. Conform purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă ( AJOFM) Galaţi, Nicoleta Harţegan, numărul şomerilor a crescut de la 23.230, la 24.555.

Într-un singur an, au fost concediaţi 10.017 de angajaţi gălăţeni. Numai în decembrie 2009, 1.325 de gălăţeni şi-au pierdul locul de muncă, iar luna aceasta, vor fi trimişi în şomaj aproape 200 de persoane.

 „Dintre cei 24.555 de gălăţeni, care figurează oficial ca neavând un loc de muncă, doar 11.062 primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce 13.493 nu mai primesc niciun sprijin financiar din partea statului”, a declarat Nicoleta Harţegan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă ( AJOFM) Galaţi.

Celor 24.555 de gălăţeni înregistraţi în baza de date a AJOFM li adaugă aproape 4.000 de siderurgişiti care s-au autodisponibilizat şi nu au putut beneficia de ajutor de şomaj.

Galaţiul, în top

Conform prognozelor specialiştilor, şi în 2010, şomajul va face ravagii în judeţele din regiunea Sud-Est. De pildă, în luna ianuarie, în judeţul Brăila vor fi concediaţii 300 de angajaţi, în Galaţi, vor fi trimise în şomaj 170 de persoane, în judeţul Vrancea, îşi vor pierde locul de muncă 137 de şomeri.
Îngrijorător este faptul că, în topul judeţelor care au fost grav afectate de concediri în ultima perioadă, Galaţiul se află pe locul şapte, după judeţe precum Mehedinţi (14,1 %), Vaslui (14 %) sau Alba (12,6 %).

Şomajul a atins cote alarmante


Deloc surprinzător, rata şomajului a explodat. Dacă în decembrie 2009,  rata şomajului în judeţul Galaţi era de 10,8 %, în prezent, s-a majorat la 11,1%. În judeţul Buzău, rata şomajului a atins pragul de 9,5%,  în Brăila 8 % , în timp ce în Vrancea a ajuns la 7,4 %. 

Construcţiile, în cădere liberă 

În Galaţi şi Vrancea, cele mai multe firme, care au operat disponibilizări de personal în 2009, au ca domenii de activitate: construcţii de clădiri, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor.

La Brăila, cei mai mulţi şomeri provin din domeniul confecţiilor textile. Segmentul de populaţie cel mai afectat de criza locurilor de muncă, în judeţul Buzău, îi are în frunte pe cei care au lucrat în construcţii şi agricultură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite