Planul Urbanistic General al Galaţiului a expirat de aproape doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco susţine că etapa preliminară a noului Plan Urbanistic General va fi finalizată în ianuarie 2011. Vechiul PUG a expirat anul trecut, iar autorităţile locale au decis să-l prelungească până la o dată nedeterminată.

CITIŢI ŞI:   Galaţi: Oraşul rămâne fără plan de urbanism de la 1 noiembrie

Mamă, ce de zgârie-nori vom avea !

Etapa preliminară a PUG-ului trebuia să fie gata pe 30 iunie 2008, însă a fost finalizată abia luna trecută. În tot acest timp, în Galaţi se construieşte după un PUG  datând din 1999.

Probleme cu delimitările

Motivul întârzierii este, în opinia arhitectului-şef al Primăriei, faptul că datele privind delimitările teritoriale intravilane, dar şi cele administrative ale municipiului Galaţi sunt vechi, din 1978,  şi au fost puse la dispoziţia municipalităţii cu mare greutate.

Nici actualul PUG, aprobat în 1999, nu a fost de prea mare ajutor,  având în vedere că „este realizat la nivel de planşă, nu electronic”. 

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, ne-a declarat că PUG-ul preliminar urmează să primească avizările necesare de la Ministerul Dezvoltării, de la Cadastru, de la Mediu şi  de la companiile de utilităţi.

„Nu ştim cât va dura această etapă preliminară. Sperăm ca în maxim trei luni de zile să primească toate avizele”, a spus Ciumacenco.

Întrebat când va avea Galaţiul un Plan Urbanistic General (PUG) adoptat la condiţiile actuale, viceprimarul a răspuns: „Nu se ştie. Poate să dureze şase luni sau chiar un an”.

În tot acest timp, în Galaţi se construieşte anapoda şi fără niciun simţ urbanistic. Lucru recunoscut,  de altfel, şi de Constantin Olaru, membru în comisia de urbanism a Consiliului Local. 

„Eu am solicitat ca Disciplina în Construcţii, din cadrul Primăriei, să-şi facă treaba şi să amendeze pe cei care construiesc fără  autorizaţie. Aceste clădiri nu au nicio siguranţă şi riscă să pună în pericol vieţi. Din păcate, la ora actuală, în Galaţi se construieşte fără nicio noimă şi aprobare”. 

Termen depăşit

Vechiul PUG  a fost adoptat în 1999, şi, conform legii, a expirat anul trecut. Cum nici actualul PUG, care ar trebui să se finalizeze pe 30 iunie 2010, este întârziat, Consiliul Local Galaţi a aprobat o hotărâre privind prelungirea perioadei de valabilitate a vechiului studiu, cel din 1999, până la apariţia celui nou.

Planul Urbanistic General este realizat de către Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite