Galaţi:Mai bine se mănâncă în puşcărie decât la spital !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului de Urgenţă recunoaşte că le poate asigura pacienţilor doar aportul caloric minim şi le recomandă mâncarea de acasă.Deţinuţii din Penitenciarul Galaţi au un meniu zilnic de invidiat, cu brânză, marmeladă şi carne, în timp ce bolnavii din spitale au parte doar de ceai, supe chioare şi cartofi fierţi.

Citiţi şi:

Galaţi: 18 ani de puşcărie pentru ucigaşul lui Bogdan Vătămanu

În perioada comunistă mâncarea deţinuţilor era cea mai sărăcăcioasă cu putinţă, fiertură de cartofi cu coajă sau varză cu vagi urme de slănină, iar în spitale, chiar şi atunci când alimentele erau raţionalizate, se mânca mai bine decât în puşcărie.

Acum în capitalism, situaţia s-a inversat. Persoanelor private de libertate li se alocă o normă de hrană de 2.855 de calorii zilnic, în valoare de 3,55 de lei, iar dacă suferă de boli cronice, meniul costă 3,86 de lei şi asigură 3.175 de calorii.

„Condamnaţii primesc la micul dejun, ceai, biscuiţi, brânză şi pâine. La prânz au ciorbă de zarzavat, mâncărică de cartofi cu carne şi pâine, iar seara paste cu brânză. Bolnavii cronici mănâncă dimineaţa ceai, biscuiţi, marmeladă, margarină şi pâine, la prânz au ciorbă ţărănească, ghiveci de legume cu carne şi pâine, iar seara orez cu lapte", ne-a declarat directorul Penitenciarului Galaţi, judecătorul Neculai Burlibaşa.

Ceai şi paste cu sos

În Spitalul de Urgenţă, meniul este ca la puşcărie, dar în trecut. Pacienţii care suferă de ciroză sau hepatită primesc dimineaţa ceai şi o lingură de brânză de vaci, la prânz au parte de supă de roşii (pastă de tomate dizolvată in apă fiartă) şi mâncare de cartofi (fără carne !) iar seara trebuie să se mulţumească cu tăiţei fierţi în lapte îndoit cu apă.

Persoanele cardiace şi cele cu afecţiuni renale precum şi proaspetele mămici au la micul dejun doar o cană cu lapte, iar la prânz, ciorbă de cartofi, paste cu sos sau supă de roşii, iar seara se pot „delecta" cu o mâncare de cartofi- repetir.

Conducerea unităţii spitaliceşti recunoaşte că nu poate oferi mai mult în situaţia actuală. „Noi le asigurăm pacienţilor aportul caloric minim şi aceştia pot veni de acasă cu pachete de mâncare, pe care le pot ţine în frigidere", ne-a declarat directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi, dr. Marin Crăciun.

Măcar gust de carne

Am discutat cu mai mulţi pacienţi pentru a afla ce părere au despre mâncarea din spital şi aceştia ne-au confirmat că primesc hrană de acasă.

„Vă daţi seama că nu mă ating de mâncarea de aici. Asta de aici nu are cum să ţină de foame", ne-a declarat Marin Bostan (66 de ani), internat pentru o afecţiune la prostată.

Alt pacient, aceeaşi situaţie. „Nu am mâncat de aici niciodată. Prefer să cumpăr ceva de la bufetul de la parter", spune Ştefan Rânja (46 de ani), internat pentru o infecţie la picior.

Sunt şi persoane care apelează la mâncarea din spital doar când au nevoie. „Am mâncat şi din spital. dar mănânc mai mult de acasă. Doar când termin mâncarea mea, merg la masă", susţine Gheorghe Ciomaga (60 de ani), care se tratează pentru pietre la rinichi.

Meniu deţinuţi

Micul dejun: ceai, biscuiţi, brânză şi pâine
Prânz: ciorbă de zarzavat, mâncărică de cartofi cu carne şi pâine
Seara: paste cu brânză

Meniu deţinuţi bolnavi cronic

Micul dejun: ceai, biscuiţi, marmeladă, margarină şi pâine
Prânz: ciorbă ţărănească, ghiveci de legume cu carne şi pâine
Seara: orez cu lapte

Meniu pacienţi cu diabet

Micul dejun: lapte praf
Prânz: ciorbă de zarzavat, mâncare de cartofi (!)
Seara: paste (!) cu sos

Meniu cardiaci

Micul dejun: lapte
Prânz: ciorbă de cartofi, paste cu sos
Seara: mâncare de cartofi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite