Galaţi: Criza îi bagă pe patroni la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în ultimele trei zile în boxa acuzaţilor au ajuns doi administratori de firme care au întârziat plata impozitului către stat. Lipsa comenzilor face ca numeroase societăţi comerciale gălăţene să nu mai poată să plătească taxele şi impozitele.

Citiţi şi :

Caz incredibil la Galaţi: Mafia ţigănească dă ţepe statului chiar şi din mormânt!

Zeci de patroni de firme din Galaţi sunt trimişi în judecată săptămânal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru nevirarea în cel mult 30 de zile a impozitelor sau contribuţiilor cu reţinere la sursă.

Aceştia justifică că nu au mai avut bani pentru a plăti şi dările către stat şi cu toate că se angajează în cele mai multe cazuri să îşi plătească datoriile, Finanţele cer trimiterea datornicilor în judecată pentru a avea siguranţa că vor recupera debitele.

Evaziune fiscală

Un exemplu este cazul lui Daniel Perj (44 de ani), administrator al SC Rompanel SRL Galaţi, care nu a plătit impozitul pe venit, CAS-ul, CASS-ul şi ajutorul de şomaj pentru perioada octombrie 2005-martie 2009.

Firma se ocupa cu lucrări de construcţii, dar şi cu lucrări de artă, dar afacerea nu mai mers, iar patronul a ajuns să datoreze statului suma de 11.343 de lei, sumă care s-a majorat ulterior la 24.420 de lei.

Audiat de procurori, Daniel Perj a declarat că nu a mai avut bani să îşi plătească datoriile, dar pe parcursul anchetei a virat în contul Trezoreriei suma de 2.102 lei.

Alt caz, acelaşi scenariu. Cristian Pană (52 de ani) a împuternicit-o pe Cristina Silvia Avram (42 de ani) să conducă firma SC Tree Salex SRL Galaţi, pe care Fiscul o luase în colimator pentru că nu mai plătise impozitele către stat pentru perioadele decembrie 2003, octombrie-decembrie 2006 şi respectiv ianuarie 2007. Când s-a tras linie, datoria depăşea 5.000 de lei.

Cristian Pană le-a declarat anchetatorilor că în perioada cât s-a ocupat de administrarea firmei este posibil să se fi acumulat ceva datorii către bugetul de stat.

În schimb, Cristina Silvia Avram spune că nu îşi aminteşte să datoreze statului impozite şi alte contribuţii de peste 3.000 de lei pentru intervalul decembrie 2006-februarie 2007.

Scapă dacă plătesc

Patronii au totuşi mari şanse să scape de puşcărie dacă îşi plătesc datoriile către stat pe perioada cercetării.

Paradis al evaziunii fiscale în comuna gălăţeană Iveşti

„Suntem nevoiţi finalmente să îi trimitem în judecată dacă nu fac dovada că şi-au plătit debitele către bugetul statului. Legea 241/2005 le permite să scape de dosarul penal dacă îşi achită datoriile", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite