Galaţi: Admiterea - o provocare tot mai costisitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legalizarea actelor necesare la înscrierea la facultate îi costă o groază de bani pe aspiranţii la studenţie. Notariatele sunt acum pline cu tineri, care plătesc bani frumoşi pentru o legalizare: între 15 şi 25 de lei.

Tot mai mulţi aspiranţi la studenţie se plâng că înscrierea la facultate a devenit costisitoare, mai ales pentru cei care vor să se înscrie la mai multe universităţi în acelaşi timp.

„Am vrut să-mi depun dosarul la Bucureşti, la Facultatea de Drept, şi m-am gândit că ar fi bine să-l depun şi la Galaţi, pentru că am auzit că-i o facultate bună. Am aflat cu surprindere că trebuie să-mi fac copii legalizate după o grămadă de acte, ceea ce mă costă mult", ne-a spus un candidat care a absolvit Colegiul „Vasile Alecsandri".

15-25 de lei legalizarea

Fiecare astfel de legalizare costă între 15 lei şi 25 de lei, iar cabinetele notariale recunosc că fac o mulţime de bani, dat fiind că sunt asaltate zilnic sute de viitori studenţi.

La cele peste 8000 de dosare aşteptate de facultăţile gălăţene, fiecare urmând să conţină minim trei acte legalizate (certificatul de naştere, foaia matricolă şi diploma de bacalaureat - adeverinţa tip de promovare a Bac-ului), vorbim deja de o sumă frumoasă, între 350.000 şi 600.000 de lei.

Cei de la Universitatea Danubius spun că totul este făcut în scopul preîntâmpinării fraudei. „Nu vrem să ne confruntăm cu situaţii penibile cum au mai fost pe la unele universităţi în care s-au descoperit diplome false. Este mai bine să le avem legalizate", spune Analina Dumitrache, şefa Biroului de Relaţii Publice de la Universitatea „Danubius".

Tinerii sunt obligaţi astfel să cheltuiască sume importante pe aceste legalizări, la care se adaugă şi taxa de 100 de lei percepută pentru fiecare dosar depus.

Există însă şi o veste bună: cei care vor să-şi depună dosare la mai multe facultăţi din interiorul Universităţii „Danubius" nu au nevoie decât o singură dată de copii.

„Ei ne aduc aceste documente în original şi noi facem nişte copii pe care le ataşăm fiecărui dosar în parte. După ce candidatul va alege cea mai bună variantă, noi vom duce actele originale la acea facultate", mai spune Analina Dumitrache.

Şi la Universitatea „Dunărea de Jos" se aplică aceleaşi reguli privind actele. Ba chiar aici admiterea este şi mai costisitoare, deoarece se cer viitorilor studenţi copii legalizate după acte în toate dosarele, chiar dacă absolventul optează doar pentru facultăţi din interiorul universităţii.

Patru candidați pe un loc la Facultatea de Marină Militară; vezi ofertele universităților constănțene

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite