Bodyguardul lui Ceauşescu: „Dacă rămânea cu noi, poate nu-l omorau“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sensei Florin Marinescu le predă poliţiştilor gălăţeni arte marţiale
Sensei Florin Marinescu le predă poliţiştilor gălăţeni arte marţiale

Fostă gardă de corp a lui Ceauşescu, Florin Marinescu a asistat la un moment din fuga dictatorului, în decembrie 1989. Florin Marinescu (50 de ani) a lucrat ca bodyguard al cuplului Ceauşescu, dar a fost implicat şi în acţiuni de esccortă ale lui Papa Ioan Paul al doilea şi Michael Jackson.

Instructorul Marinescu a făcut parte din „Flotila de aur" de caiac-canoe a României, fiind coleg de generaţie cu Ivan Patzaichin. A luat argintul la Campionatul Mondial de la Belgrad, în 1982.

UPDATE:

Florin Marinescu a dejucat un atentat asupra unui ministru grec

Mai citeşte şi:

Brandul „Ceauşescu“ i-a învins pe Hitler, Stalin şi Mussolini

A renunţat la sport în 1986 şi a ajuns în armată. Aici, susţine că a fost cooptat în trupele speciale antitero, unde a fost antrenat de specialişti din cadrul Mossad şi SAS (serviciile secrete israeliene şi britanice). Astfel a ajuns „în obiectiv" la Palatul Snagov, unde păzea cuplul Ceauşescu. 

„Elena ne-a acuzat că am atentat la viaţa ei"

Aici, cel mai mult a avut de furcă cu Elena Ceauşescu. „Odată s-a împiedicat pe scări, din cauza tocurilor. A căzut şi apoi a urmat iureşul, spunea că noi am încercat un atentat la viaţa ei", îşi aminteşte fostul sportiv. Marinescu spune că răutatea Elenei îl determina şi pe Nicolae Ceauşescu să fugă des de lângă ea. 

„El avea obiceiul să mai iasă la jogging. Pleca de la Vila 10 şi se ducea să alerge în pădurile de lângă palat ca să mai scape de ea. El nu era aşa rău ca ea, avea momente dese de omenie", rememorează Florin Marinescu.

Ziua de 22 decembrie 1989 l-a prins pe Florin Marinescu la Snagov. El spune că l-a simţit pe Ceauşescu ezitând când a urcat în elicopter. „A pus piciorul pe scară, s-a oprit cam jumătate de minut, uitân­du-se spre noi. Cred că se gândea să rămână cu noi, iar dacă făcea asta poate că nu l-ar mai fi împuşcat", a spus fostul subofiţer.

PROFESOR DE ARTE MARŢIALE

După Revoluţie, timp de opt ani, Marinescu s-a aflat în garda tuturor personalităţilor importante care au vizitat România. „I-am păzit pe Michael Jackson, pe Papa Ioan Paul al doilea şi pe regele Mihai", a spus el. În timpul unei misiuni, în 1993, era să fie omorât. „Am fost lovit cu o rangă de plumb în cap. Lovitura aceea m-a lăsat fără dinţi şi mi-a afectat vederea", îşi aminteşte Florin.

El este acum instructor al trupelor de intervenţie ale Poliţiei Comunitare din Galaţi. Le predă mascaţilor kali-do, un stil de arte marţiale propriu. „Este o îmbinare între jujitsu, care înseamnă luptă corp la corp cu mâinile goale, şi kali, un stil indonezian de luptă cu bastonul, baioneta sau maceta", a explicat sensei Marinescu.

Din cauza serviciului a divorţat de fosta campioană olimpică la caiac Tecla Marinescu. „Plecam în misiuni care durau şi câte o lună, dar nu puteam să-i spun nimic din ce făceam. E greu să reziste o căsnicie aşa. A doua soţie, Ana Larie, canoistă medaliată la mondiale, a acceptat mai uşor aspectele vieţii mele militare", a spus Florin.

Loiali până la moarte

În zilele care au urmat fugii familiei Ceauşescu, în decembrie 1989, Florin Marinescu a rămas să păzească Palatul Snagov. Acolo se aflau şi cei doi câini preferaţi ai dictatorului, Sharona şi Corbu. „Nu mâncau decât din mâna lui Nicolae. Nu am reuşit să-i facem să mai pună gura pe mâncare. Au murit de foame", îşi aminteşte fostul subofiţer Florin Marinescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite