Exclusiv/ Războiul sporurilor la Protecţia Copilului Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii angajaţii ai DGPDC protestează, alţii încasează sporuri
Unii angajaţii ai DGPDC protestează, alţii încasează sporuri

Şase procese deschise de CJ pentru recuperarea unor sporuri ilegale de la Protecţia Copilului au fost respinse de Justiţie ca tardive. 24 de angajaţi ai instituţiei au primit sporuri ilegale de 75% din salariul de bază în cursul anului 2008. Sumele sunt între 9.800 şi 24.500 de lei.

Săptămâna trecută, peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC) Galaţi protestau în faţa instituţiei faţă de scăderea salariilor cu 25%.

News Alert/ Protest spontan la Protecţia Copilului Galaţi: „Ne este ruşine că suntem români!"VIDEO/FOTO

În contrapondere, alţi funcţionari ai instituţiei se pot considera norocoşi pentru că, timp de aproape un an, au beneficiat de sporuri ilegale de 75% din salariul de bază.

Sporuri nelegale

În perioada 1 ianuarie 2008-1 noiembrie 2008 un număr de 24 de funcţionari au încasat între 9.800 şi 24.500 de lei de fiecare pentru participarea la implementarea proiectelor „Centrul Transfrontalier de Training pentru Asistenţii Sociali" şi „Centrul de Găzduire Temporară a Tinerilor", ambele finanţate cu fonduri europene.

Galaţi: Angajaţii de la Protecţia Copilului îşi dau demisia pe capete. 100 de demisii din iulie şi până în prezent

Problema este că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului dispusese, încă din 2007, scoaterea din plată a acestui tip de sporuri.

Plăţile ilegale au ieşit la iveală la sfârşitul anului 2008, în urma unui audit cerut de Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, care a dispus blocarea plăţilor.

Procedura de recuperare a banilor s-a desfăşurat foarte greoi, astfel că s-a ajuns ca instanţele să respingă cererile venite din partea CJ Galaţi şi DGPDC ca tardive sau să constate că acestea s-au prescris.

Acest lucru s-a întâmplat până acum în şase din cele 24 de procese.

De amintit este că, iniţial, Tribunalul Galaţi a dispus ca angajaţii DGPDC Galaţi să restituie sporurile, dar Curtea de Apel a revenit de fiecare dată asupra deciziilor.

Conducerea CJ Galaţi consideră că nu are nici o vină în situaţia creată. „Auditul Consiliului Judeţului a fost făcut la timp. Cât priveşte procesele aflate pe rol, aşteptăm pronunţările şi sentinţele definitive pentru toate acţiunile aflate în instanţă", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Obligaţi şi la cheltuieli de judecată

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, nu numai că funcţionarii care au câştigat procesele nu vor mai restitui vreun leu statului, dar vor încasa de la CJ şi mii de lei drept cheltuieli de judecată.

De pildă, angajata Violeta Jilavu are de primit 2.000 de lei, după ce Curtea de Apel a hotărât că acţiunea acţiunea CJ Galaţi este tardivă, iar o sumă similară va ajunge la Nicoleta Isar, în dosarul căreia magistraţii au constatat că acţiunea este prescrisă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite