EXCLUSIV/ Fostul şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi sunt acuzaţi de acordarea a 12 sporuri ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Conturi a stabilit că ultimii doi preşedinţi ai CJ Galaţi au avizat acordarea de sporuri ilegale de 3,6 milioane de lei. Cei 206 angajaţi ai instituţiei au beneficiat printre altele de ajutor de sărbători, spor de fidelitate, spor de ţinută vestimentară şi spor de condiţii periculoase.

Mai citiţi şi:

Top bugetari: Rectorul Universităţii de Petrol şi Gaze are 17.440 de lei salariu lunar

În urma unui control finalizat recent, Camera de Conturi Galaţi a ajuns la concluzia că funcţionarii Consiliului Judeţului (CJ) au primit, în perioada 2008-2009, nu mai puţin de 12 sporuri nelegale în valoare de 3,6 milioane de lei.

Cei mai mulţi bani (2,87 milioane) au fost încasaţi de 206 funcţionari publici, iar diferenţa a ajuns în buzunarele personalului contractual.

Preşedinţii - vinovaţi

Responsabili de prejudiciu au fost găsit fostul preşedinte al CJ, Eugen Durbacă, dar şi actualul şef al instituţiei, Eugen Chebac. Alături de cei doi va răspunde şi directorul Direcţiei Economice, Lucean Mihalcea.

Durbacă şi Chebac au semnat raportul de control al Camerei de Conturi cu obiecţiunea că banii s-au dat legal, dar explicaţiile vor fi date în instanţă pentru că inspectorii financiari au sesizat Tribunalul Galaţi.

„Sporurile s-au dat legal, în baza contractului colectiv de muncă şi a dispoziţiilor legale, iar acordarea lor poartă avizul de legalitate al prefectului”, ne-a declarat avocata Lăcrămioara Stavire, care reprezintă CJ în justiţie.

Angajaţii CJ Galaţi au beneficiat până acum de spor de condiţii periculoase (10% din salariu), ajutor pentru sărbătorile legale (un salariu mediu pe economie), spor de fidelitate (3-10% din salariu), normă de hrană (20 de lei/zi lucrătoare), normă de reprezentare (un salariu mediu) şi primă pentru ziua de naştere (un salariu mediu).

La acestea se adaugă ajutorul de deces (un salariu mediu), bonus la pensionare (trei salarii medii), spor de dispozitiv (25% din salariul de bază), spor pentru utilizarea calculatorului (15% din salariu) şi spor de mobilitate şi confidenţialitate pentru consilierii juridici (25%).

Consiliul Judeţului a reuşit să obţină suspendarea efectelor hotărârii Camerei de Conturi până când justiţia va decide cât de legal au fost acordatesporurile, dar instituţia a demarat deja procedura de recuperare a banilor de la angajaţi.

Riscă închisoarea

Camera de Conturi a lăsat clar să se înţeleagă care sunt consecinţele ignorării deciziei.  „Nerecuperarea prejudiciului ca urmare a nedispunerii sau neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”, a precizat Constantin Afanase, directorul instituţiei.

Vox
„Nerecuperarea prejudiciului se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”-Constantin Afanase, director Camera de Conturi Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite