UTILE/Taxele notariale pentru ipoteci au scăzut cu până la 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veşti bune pentru gălăţenii care au luat credite cu ipotecarea imobilelor pe care le au în proprietate. Taxele notariale pentru acest gen de acţiuni scad cu 10 până la 25% în urma unei decizii luate în urmă cu câteva săptămâni de Congresul notarilor din România.

Citiţi şi:

Exclusiv/ Notarul Cozma: „Un singur telefon i-am dat procurorului general. Asta e corupţie?"

„Am ţinut cont şi de actuala situaţie economică a ţării, dar am dorit ca prin această acţiune să deblocăm piaţa imobiliară", ne-a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.

O altă noutate este că proprietarii de locuinţe care doresc să schimbe banca unde au realizat ipoteca pentru că au condiţii de creditare mai avantajoase în altă parte, o pot face fără să li se perceapă un alt onorariu.

Aceştia vor plăti o taxă de până în 100 de lei, spre deosebire de perioada anterioară când scoteai din buzunar sume importante de bani.

Taxele notariale cresc sau scad în funcţie de anumite criterii. De pildă, la un credit pentru achiziţia unui apartament, sunt luate în calcul valoarea creditului, suprafaţa locuinţei, gradul de confort şi, evident, zona unde este situat, dar şi vechimea blocului.

În ecuaţie intră şi aspecte care, aparent, nu ar avea legătură cu astfel de tranzacţii, cum ar fi, de pildă, vecinătatea cu un supermarket sau o piaţă agroalimentară.

Case cu 50%

Piaţa imobiliară la Galaţi traversează o perioadă de declin fără precedent în ultimul an şi jumătate. Preţurile la apartamente au scăzut în unele cazuri şi cu 50%, dar nici în aceste condiţii nu se găsesc cumpărători.

Reducerea taxelor notariale a intrat deja în vigoare, însă nu se poate estima deocamdată impactul asupra pieţei imobiliare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite