Exclusiv/ Notarul Cozma: „Un singur telefon i-am dat procurorului general. Asta e corupţie?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul de vârstă al notarilor din Galaţi este catalizatorul megascandalului în care a fost implicat procurorul general Dinu Gâlcă. Dumitru Cozma l-a sunat pe procurorul general pentru a-i cere urgentarea soluţionării unei plângeri depuse la Parchet pentru înşelăciune.

Toată povestea care a culminat cu cererea DNA Galaţi de sancţionare disciplinară a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, şi cercetarea acestuia într-un dosar de corupţie, a pornit de la notarul Dumitru Cozma. Acesta este decanul de vârstă al notarilor gălăţeni, fiind încă în activitate la vârsta de 74 de ani.

Notarul a încheiat în urmă cu câţiva ani un contract de vânzare-cumpărare având drept obiect un teren din comuna gălăţeană Tuluceşti, dar ulterior s-a răzgândit după ce vânzătorul a mărit preţul.

 „I-am plătit un avans de 50 de milioane de lei, iar el mi-a cerut 250 de milioane de lei, un preţ mai mare decât cel stabilit iniţial. Cică între timp preţul terenului a crescut. I-am spus că vreau avansul înapoi şi să vândă terenul cui vrea el”, ne-a declarat Cozma.

Pentru că nu şi-a primit banii, notarul a făcut plângere penală la Poliţie pentru înşelăciune, iar dosarul a ajuns apoi la Parchet, unde procurorii au decis iniţial că nu este vorba de comiterea vreunei infracţiuni.

„Nu s-a făcut nici o intervenţie”

Dosarul a stat mai bine de un an pe rolul Parchetului, iar notarul Dumitru Cozma l-a sunat pe procurorul general, după cum singur recunoaşte, pentru a urgenta soluţionarea acestuia. „Mi-au spus că nu este înşelăciune şi că trebuie să deschid un proces civil. Dosarul era la ei de foarte mult timp şi mi se spunea, ba că procurorul care se ocupă este bolnav, ba că este în concediu. Un singur telefon i-am dat procurorului general. Asta e corupţie? Nu s-a făcut nici o intervenţie. I-am cerut doar ca dosarul să îşi urmeze mai repede cursul”, încearcă să se disculpe notarul.

La rândul său, procurorul general Dinu Gâlcă ne-a declarat că acuzaţia care i se aduce se bazează pe invenţii: „Se încearcă discreditarea mea prin această acţiune. S-a pornit de la nişte invenţii în spatele cărora sunt ilegalităţi. Nu vreau acum să spun mai multe, că iar mă enervez. Nu vedeţi în ce situaţie s-a ajuns?”.

Vânzătorul terenului a murit

Proprietarul terenului din Tuluceşti nu îşi mai poate spune propria versiune asupra celor întâmplate întrucât a trecut în lumea celor drepţi. Se pune deci întrebarea cine a făcut plângerea la DNA? Conform spuselor notarului Cozma, fiica proprietarului este cea care ar fi formulat denunţul la procurorii anticorupţie. Nu putem avea certitudinea că lucrurile stau într-adevăr aşa întrucât conducerea DNA a refuzat deocamdată să ne ofere detalii despre caz, invocând periclitarea anchetei.

Cert este că înainte de a muri, proprietarul terenului din Tuluceşti a apucat să-i returneze notarului 20 de milioane de lei din cele 50 de milioane,  care reprezenta avansul din preţul terenului. „Proprietarul a murit, deci nu mai am de la cine să recuperez banii. Dacă ştiam unde se va ajunge, mă lăsam păgubaş de la început”, conchide notarul Dumitru Cozma.

Decizia CSM, amânată pentru 18 mai

Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii i-a permis procurorului general, pentru care DNA a cerut sancţionarea disciplinară, să îşi pregătească apărarea până pe 18 mai 2010.

În dosarul de corupţie instrumentat de DNA, este anchetat şi şeful de post din comuna Tuluceşti, unde a fost prima dată depusă plângerea pentru înşelăciune.

 “I-am cerut şefului de post să grăbească lucrurile, ca să îmi pot recupera banii. Ce e rău în asta?”,
susţine notarul Dumitru Cozma. Conform unor surse judiciare, în dosarul de corupţie sunt cercetaţi mai mulţi procurori din cadrul Parchetului gălăţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite