Prejudiciu adus Statului. Comisariatul Militar din Galaţi, retrocedat de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostului Comisariat Militar aparţine acum familiei Flamaropol. Foto: Bogdan Dimofte
Clădirea fostului Comisariat Militar aparţine acum familiei Flamaropol. Foto: Bogdan Dimofte

 Situaţie incredibilă: Statul român a plătit de două ori despăgubiri pentru imobilul de pe strada Mihai Bravu nr.5. Eroarea s-a produs din cauză că juriştii CJ nu au verificat la Arhivele Statului cine a fost ultimul proprietar al clădirii.

CITIŢI ŞI:  Culmea retrocedării la Galaţi! Judecătorii au restituit în natură terenul pe care este construit un bloc de pe Faleză

Ca urmare a unor gafe în lanţ ale autorităţilor locale, pentru clădirea în care a funcţionat până de curând Comisariatul Militar Galaţi Statul a plătit de două ori despăgubiri. Prima dată pe Legea 112/1995, iar a doua oară pe Legea 10/2001.

Eroare sau neştiinţă?

Prin hotârârea nr. 500 din 20 octombrie 1998, Consiliul Judeţului Galaţi decide să acorde despăgubiri de 24.000 de lei (altfel spus 21.673 de euro la cursul BNR din acel an/1 euro făcea 1,15 lei) pentru imobilul din strada Mihai Bravu, nr.5 , către Maria şi Romulus Drumea.

Decizia a fost luată în pripă, fără a se verifica la Arhivele Statului cine a fost, de fapt, ultimul proprietar al imobilului în momentul în care a fost preluat abuziv de stat.

La puţin timp după ce a fost stins pe cale amiabilă acest litigiu, Consiliul Judeţelui s-a trezit cu adevăraţii moştenitori la uşă.

 În baza Legii10/2001, Neculai Flamaropol s-a adresat instituţiei solicitând restituirea în natură a imobilului, în suprafaţă de 2.677 metri pătraţi. Potrivit actului de vânzare –cumpărare 2958 din 1947, Hristu Flamaropol, tatăl lui Neculai Flamaropol, a cumpărat clădirea în 1947 de la Mihail Drumea.

„Am  mers la Consiliul Judeţului şi mi s-a spus că au acordat deja despăgubire pentru imobilul din strada Mihai Bravu nr 5. Ei nu au verificat cine a fost cel deposedat în mod abuziv de stat”, ne-a declarat Didel Bujeniţă, avocatul familiei Flamaropol.

Pentru că au refuzat cererea de restituire, familia reclamantă a apelat la Justiţie, câştigând până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În consecinţă, prin sentinţa civilă nr.26 din 27 ianuarie 2010 a Curţii de Apel Galaţi, clădirea Comisariatului Militar este restituită în natură.

„Nu ştiu dacă a fost o greşeală sau o intenţie din care au fost speculate anumite interese”, a mai spus avocatul.

Morţii sunt de vină

Dragu Togan, şeful consilierilor juridici la CJ din acea perioadă, ne-a declarat: „Ştiu că s-a retrocedat în 1998, parcă unei familii pe nume Drumea. Eu eram doar un simplul membru în comisia de retrocedări. Din comisie făcea parte şi Răsvan Angheluţă, preşedintele CJ”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite