Culmea retrocedării la Galaţi! Judecătorii au restituit în natură terenul pe care este construit un bloc de pe Faleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au restituit în natură pământul de sub blocul IC1, iar locatarii acuză justiţia şi primăria de rea-credinţă. Pentru că proprietarul nu poate intra în posesia terenului, locatarii ar putea fi obligaţi să plătească o chirie lunară de 2.000 de euro.

CITIŢI ŞI: Lecţie de jumulit bugetul Primăriei. Despăgubire record de 4,2 milioane de euro pentru un teren a cărui valoare de piaţă este 10 ori mai mică!

Exclusiv: Mafia imobiliară blochează investiţiile publice din oraş

Modul în care s-au rezolvat o bună parte dintre retrocedări în instanţe a dat naştere şi unor situaţii ciudate. Un exemplu elocvent este la blocul IC1 de pe Faleza Dunării, ai cărui locatari s-au trezit peste noapte că terenul de sub imobil a fost câştigat  în instanţă, iar noul  proprietar le cere o chirie exorbitantă.

2.000 euro chirie lunar

Prin sentinţa definitivă şi irevocabilă nr. 1245/10 decembrie 2004 a Curţii de Apel Galaţi, s-a decis că Aneta Gorea a moştenit terenul de sub blocul menţionat ((400 de metri pătraţi, reprezentând terenul de sub bloc, curtea şi căile de acces) de la Tinca Teodoru (certificatul nr.203/17 iulie 1996).

Punerea în executare a acestei hotărâri (întemeiată pe dreptul comun) a fost imposibil de realizat deoarece Primăria Galaţi a încheiat, pe 30 decembrie 1997, un contract de concesiune cu firma Vega 93 SRL.

La începutul anului trecut, femeia a solicitat, în instanţă, ca asociaţia de proprietari să-i plătească o chirie de 2.000 de euro lunar cu începere de la 19 ianuarie 2009.

Expertiza judiciară contabilă realizată de Mihai Mândru arată că „reclamanta este îndreptăţită să obţină o compensaţie echivalentă lipsei de folosinţă începând de la data dobândirii dreptului de proprietate”.

Din calculul expertului reiese o chirie lunară de 2.352 de euro. Pentru perioada 19 ianuarie -31 iulie, moştenitoarea are de încasat deja 15.920 de euro, deci cam cât preţul a un sfert de apartament!

Proprietarii apartamentelor nu sunt de acord şi au cerut respingerea acţiunii formulată de Aneta Gorea pe motiv că „odată cu cumpărarea apartamentelor li s-a constituit un drept de folosinţă asupra terenu lui”. De altfel, asociaţia de proprietari a chemat în garanţie firma Vega 93, cea care a construit blocul.

La rândul său, firma Vega a chemat pe 1 iunie 2010 în garanţie Primăria Galaţi. „Societatea noastră nu a invocat vreodată că ar fi proprietar al terenului respectiv. Proprietarul acestui teren este Primăria”, a precizat patronul Corneliu Istrate.

În plus, acesta menţionează că „SC Vega 93 a achitat Primăriei taxa de redevenţă anticipat, pe 25 de ani, taxă inclusă în costul apartamentului”.

Cei mai revoltaţi de această „aberaţie justiţiară” sunt proprietarii apartamentelor. Oamenii spun că nu este corect să plătească chirie atâta vreme cât au cumpărat apartamentele. Unii dintre ei au apelat şi la avocaţi.

 „Noi am dat nişte bani pe acele apartamente. În contractul de cumpărare este scris că terenul este liber. În plus, noi am plătit toată contravaloarea redeverenţei. Dreptul de folosinţă a terenului a fost plătit. Nu mai poate să-mi ceară nimeni să mai plătesc încă o dată. Situaţia este enervantă”, ne-a declarat Vasile Pârlog, unul dintre proprietari.

"Este o abordare greşită din partea instanţei pentru că în astfel de cazuri legea retrocedărilor spune că există legi speciale. Reclamanta ar fi trebuit să meargă la autoritatea locală să ceară un teren în altă zonă  sau să ceară Fondului Proprietatea o despăgubire. Vega 93 i-a oferit reclamantei varianta despăgubirii, dar aceasta a refuzat”, a mai adăugat Vasile Pârlog, intervenient în nume propriu.

Precizăm că în 2002, un apartament cu trei camere, la blocul IC 1, a costat 934 de milioane lei vechi.

Labirintul intereselor

 „Noi ne-am văzut interesul şi am acţionat în judecată asociaţia de proprietari. La rândul lor, ei se pot îndrepta împotriva SC Vega, iar firma poate chema în garanţie Primăria, de la care a concesionat terenul”, ne-a declarat avocatul Romică Artene, care o reprezintă pe moştenitoare în justiţie.

SC Loconfort SA certifică faptul că terenul situat în strada Piaţa Falezei nr.2  nu a făcut obiectul unui decret de expropriere. Condiţiile în care terenul a trecut în proprietatea statului (Primăria Galaţi) nu pot fi clar precizate.

În raportul de expertiză topometrică, expertul tehnic Ilie Constantin  precizează: „Probabil că aceste terenuri au fost depozite de pământ şi moloz, iar lipsa de fermitate a proprietarului în acţiunea de revendicare a determinat Primăria municipiului Galaţi ca prin Planul Urbanistic General să prevadă amenajarea unei zone de lucru. Ca urmare a încheiat în 1997 cu Vega 93 un contract de concesiune”.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite