DEZVĂLUIRI/Maxi-taxi circulă ilegal prin Galaţi. Niciun microbuz nu are rampă pentru persoane cu dizabilităţi, conform Legii 448/2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 201, microbuzele care efectuează transport public nu mai respectă condițiile impuse de lege. Este încălcată Legea 448/2006 - privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap conform căreia mijloacele de transport trebuie dotate cu rampe de acces.

Interesant este că deși se știa despre aceste reglementări impuse de Uniunea Europeană, funcţionarii Primăriei n-au avut interes (sau competenţă) pentru a include printre cerinţele impuse participanţilor la licitaţia pentru trasee şi pe aceea a dotării microbuzelor cu rampe de acces.

CITEŞTE ŞI:  Experiment: Reporter Adevărul de Seară - persoană cu dizabilităţi, pentru o zi

Rampele, “Everestul” persoanelor cu handicap: "Parcă vor să ne omoare, nu să ne ajute!"

Preşedintele APH Sporting Club, Vasile Cristea, susţine că niciun maxi taxi din Galaţi nu are rampă pentru persoane cu dizabilităţi: "Dacă în alte oraşe mari cum ar fi Timişoara şi Cluj există microbuze cu rampe de acces, la noi nimeni nu s-a interesat de acest lucru".

Mai mult, chiar şi unii şoferi de pe autobuzele Transurb ignoră acest lucru: "Ni s-a întâmplat de foarte multe ori să ne lovim de ignoranţa şoferilor. De exemplu, mulţi sunt comozi şi se fac că nu ne văd, ne spun că nu funcţionează rampele", spune Vasile Cristea.

image

Ce spune Primăria

Adrian Mirică, şeful Serviciului Transporturi din cadrul Primăriei, ne-a spus că nu putea să impună la licitaţie amenajarea de rampe.

Noi am notificat acest lucru din octombrie 2010, dar vă daţi seama că este foarte greu să amenajezi rampe la maxi-taxi. Nu aveam cum să impunem acestă cerinţă la licitaţie. Acolo există concurenţă. Nu puteam să-i oblig să facă asta. Montarea de rampe costă, iar ei puteau să nu câştige licitaţia. În plus, legea a devenit obligatorie abia de anul acesta. Nu e doar problema administraţiei locale. Autoritatea Rutieră Română ar trebui să găsească soluţii şi să rezolve această problemă", a spus Mirică.

Silviu Cârlan, administratorul ACJ Globe Tour, susţine că această reglementare nu a fost menţionată în momentul în care a fost întocmit Caietul de sarcini :

„Legea a fost dată pentru că sunt nişte reglementări la nivel european. Trebuia prinsă în caietul de sarcini. Să vii să schimbi acum caietul de sarcini nu se mai poate. Noi ne-am conformat pe ce ni s-a spus. Atâta timp cât microbuzele sunt autorizate RAR, au licenţă conformă, nu se poate face nimic".

Acesta a adăugat că este imposibil ca acum să se mai poată monta rampe pentru persoane cu handicap: „Rampa implică anumite costuri. Este greu de realizat acest lucru. În plus, trebuie aprobarea Registrului Auto Român".

image

O soluţie...în 2015?!

Pe de altă parte, Adrian Mirică, şeful Serviciului Transporturi, susţine că Primăria intenţionează ca în viitor transportul public de persoane să mai fie făcut doar cu autobuze aleTransurb SA.

„Mai sunt patru ani până expiră licitaţia. Din 2015, probabil că se va merge doar pe mijloacele de transport ale Transurb. Anul trecut nu a fost posibil deoarece Transurb nu dispunea de numărul necesar de autobuze pentru a face faţă cererii", ne-a mai declarat Adrian Mirică.

În acest moment, la Galaţi, doar autobuzele Transurb sunt dotate cu rampe pentru persoane cu dizabilităţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite