EXCLUSIV Reţeta de fraude a miliardarului Cătălin Chelu: „Ia banii statului şi fugi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devalizarea firmei CCC Blue Telecom SA Galaţi, ale cărei active au fost vândute ilegal pentru a li se pierde urma, este exemplul perfect de fraudă fiscală. Paguba produsă statului, în total, este de „numai" 6,85 milioane de lei. Creditorii şi furnizorii firmei au pierdut şi ei circa trei milioane de lei.

În ediţia trecută a săptămânalului ADS Galaţi făceam referire la modul cum omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu reuşea să fraudeze statul cu 704.000 de lei, în urma unei operaţiuni care a durat doar o zi şi a presuspus plimbarea unor hârtii.

Practic, Chelu şi-a vândut activitatea de cablu TV de pe firma CCC Blue Telecom către Fricom (ambele companii fiind deţinute de el), prilej cu care a încasat de la Fisc, pe a doua dintre firme, o rambursare de TVA de 704.000 lei. În acelaşi timp, prima dintre firme (vânzătoarea) nu s-a mai achitat de obligaţia de a plăti TVA aferentă către bugetul statului, din simplul motiv că a intrat în faliment. Avantaj Chelu!

Miliardarul Chelu, un nou scandal. Este acuzat de trucarea licitaţiilor pentru "Cornul şi laptele"!

Mori firmă, cu tot cu datorii!

Însă frauda de care vă vorbeam în ediţia precedentă este doar o mică parte din ţeapa trasă de miliardarul Chelu, cu prilejul falimentării CCC Blue Telecom, statului şi partenerilor de afaceri.

În octombrie 2009, CCC Blue Telecom a fost declarată în insolvenţă, la solicitarea în instanţă a unor creditori, şi a intrat în reorganizare judiciară, de care se ocupă firma Lichidator Company. Până atunci însă, în intervalul iulie-septembrie, Cătălin Chelu a lichidat prin vânzare, practic, toate activele companiei.

De altfel, Fiscul s-a prins că treburile nu sunt în regulă de-abia după ce lichidatorul a sesizat faptul că nu prea mai are ce reorganiza, deoarece activele au dispărut, iar documenetele contabile sunt ţinute la secret.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit cu prilejul efectării unui control încrucişat la firmele implicate în tranzacţii arată proporţiile înşelăciunii. Tot în iulie 2009, la doar cinci zile după tranzacţia care a produs frauda cu TVA de care vorbeam mai înainte, Cătălin Chelu a vândut şi toate sediile pe care CCC Blue Telecom le deţinea în ţară. Desigur, tot către o firmă deţinută de el - Galatex SA Galaţi - urmând deja scenariul consacrat.

Este vorba, în total de şapte imobile, situate în Iaşi, Brăila, Adjud, Făgăraş, Giurgiu, Vaslui şi Râmnicu Sărat. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1.124.788 lei , adică, spun cei de la Fisc, de circa trei ori mai mică decât valoarea de piaţă reală.

La o primă vedere, s-ar putea spune că nu e nicio problemă ca un patron să vândă nişte bunuri de la o firmă a lui către o altă firmă alui, la preţuri subevaluate. El pierde, el câştigă.

Însă cum CCC Blue Telecom avea să intre la scurt timp în faliment, dar cu active zero, remarcăm că în conturile creditorilor firmei n-a mai avut ce ajunge. Cel puţin 3 milioane de lei au dispărut doar ca urmare a acestei din urmă tranzacţii.

Fiscul, derutat cu deconturi întârziate

Interesantă este şi strategia de derutare a Fiscului. Astfel, deconturile privind achitarea TVA către bugetul de stat (suma depăşeşte un milion de lei) nu au fost depuse decât în decembrie 2009, astfel încât Finanţele să nu observe că activele firmei sunt înstrăinate cu scopul de a nu se mai putea face executare silită a impozitelor şi taxelor restante.
Potrivit actelor contabile Şi a rapoartelor de inspecţie fiscală, datoria doar către stat se ridică la peste 6,85 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei TVA, 1,2 milioane de lei contribuţii sociale Şi 200.000 de lei impozit pe profit. La aceste datorii se adaugă alte peste 3 milioane de lei datorate de firmă furnizorilor şi creditorilor.

Cât despre şansele ca aceste datorii să fie plătite, ne vine foarte greu să stabilim noi un verdict. Este de remarcat, totuşi că, în al 12-lea ceas, cei de la Fisc au înţeles mecanismul fraudei de proporţii pusă de la cale de Cătălin Chelu şi au solicitat instanţei anularea tuturor tranzacţiilor.

Solicitarea se bazează pe faptul că există indicii că „lovitura" era planificată încă din mai 2009, atunci când Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fricom SA (societatea folosită ca intermediar în tranzacţii) aproba cumpărarea reţelei de cablu TV a CCC Blue Telecom şi preluarea de la aceeaşi firmă a contractului de credit cu Raiffeisen, şi introducea în obiectul de activitate noul tip de afacere.

Rămâne de văzut ce va decide justiţia în această afacere controversată.

„Rotisorul" de afaceri al omului de afaceri Cătălin Chelu

Dacă în ultima perioadă a devenit o modă să se vorbească despre incubatoare de afaceri (în sensul de creare şi dezvoltare), iată că miliardarul gălăţean Cătălin Chelu a pus la punct un „rotisor" de afaceri, specializat în distrugere.

Mecanismul folosit de acesta la devalizarea CCC Blue Telecom a mai fost aplicat şi la distrugerea unor societăţi precum Sircovtex Siret (plătită la FPS din banii încasaţi din vânzarea covoarelor aflate în stoc, apoi falimentată), Mecanica Rotes sau Plase Pescăreşti SA (un scenariu halucinat, cu sechestrări de persoane Şi ameninţări cu moartea). Alte companii aduse la sapă de lemn de Chelu, prin tot felul de maŞinaţiuni, sunt: Comat Galaţi, Transtec Tecuci, Vitimas Tecuci, Lacta Giurgiu sau Lactate Dâmboviţa. Cele mai multe dintre ele au rămas fără activele valoroase, transferate la preţuri modice către alte firme şi apoi valorificate cu preţuri de 5-6 ori mai mari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite