Galaţi/ Caloriferele vor fi încălzite cu gaz de furnal de la ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazul emis de furnale ar putea deveni materie primă în industria energetică
Gazul emis de furnale ar putea deveni materie primă în industria energetică

Pentru a-şi diminua pierderile înregistrate în ultimul an, ArcelorMittal încearcă să vândă gazul siderurgic către Electrocentrale. Acest produs secundar de la furnale ar urma să fie utilizat pentru producerea de agent termic primar

CITEŞTE ŞI :

Apaterm nu poate face probe la cald pentru că Electrocentrale refuză să furnizeze agent termic

La iarnă/ Gălăţenii sunt la un pas să rămână fără căldură în apartamente

Numărul jucătorilor de pe piaţa energetică a muncipiul Galaţi s-ar putea mări, ArcelorMittal dorind ca în cursul anului 2011 să intre puternic în acest joc. Interesul producătorului de oţel pentru această piaţă este explicat prin faptul că ArcelorMittal Galaţi trebuie să-şi reducă sau să-şi acopere cheltuielile cu energia.

Asta pentru că platforma siderurgică a înregistrat pierderi în valoare de 380 milioane de euro în cursul anului 2009.

Bani din gaz poluant

ArcelorMittal ar câştiga sume importante valorificând un produs considerat poluant până acum. Pentru a pune la punct această iniţiativă se au în vedere două variante: cumpărarea Electrocentrale Galaţi de către grupul siderurgic sau realizarea unui parteneriat cu producătorul local de energie.

Proiectul prevede producerea a 400 de megawaţi putere instalată, utilizându-se gazul de furnal. Energia ar fi folosită pentru asigurarea încălzirii mai ieftine a apartamentelor din municipiul Galaţi.

„Acum depinde de capcitatea celor de la ArcelorMittal, dacă vor fi în stare să producă atât de mult gaz de furnal cât este necesar pentru termoficarea muncipiului. Gazul de cocs este mai ieftin decât gazul metan şi ăsta este un avantaj", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale. În acest moment, termoficarea gălăţeană se bazează pe gazul metan, ca materie primă.

Partea proastă a acestui proiect este aceea că gazul de cocs are o putere calorică mult mai mică decât metanul şi este nevoie de o cantitate mult mai mare pentru a produce energie.

Precizăm că Electrocentrale are rolul de a produce agent termic primar cu care SC Apaterm SA produce agent termic secundar pentru încălzire şi apa caldă.

Eonomii şi la energie electrică

De la începutul anului ArcelorMittal face mari economii şi în ceea ce priveşte energia electrică graţie unui contractdubios încheiat cu Hidroelectrica şi intrat în vizorul Consiliul Concurenţei.

În această înţelegere se prevede vânzarea unei cantităţi de 1,7 TWh (terrawatt oră) de energie electrică la un pret de 138 lei MWh. Asta în condiţiile în care preţul pe bursa de specialitate era cca 160 lei/MWh.

ArcelorMittal are un consum de energie termică estimat la o putere de 225-250 MW în anii cu producţie medie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite