Boc: Banii FMI se vor duce direct în conturile Băncii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă, la Galaţi, că FMI a aprobat acordarea celei de-a cincea tranşe de împrumut pentru România şi că întreaga sumă va fi folosită pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării.

"FMI a acceptat, în unanimitate, acordarea tranşei de împrumut către România. Sumele vor fi direcţionate în totalitate către Banca Naţională a României (BNR), pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării, în scopul menţinerii sub control a cursului valutar şi a inflaţiei. Reformele vor continua, astfel încât, până la sfârşitul anului, să revenim la nivelul actual de salarizare al bugetarilor", a declarat Boc.

VIDEO: Premierul Boc şi ministrul Blaga s-au asigurat că răul cel mare, ruperea digului în Insula Mare a Brăilei, nu se va produce! Vezi aici declaraţiile acestora

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a decis, în şedinţa de vineri, să acorde României cea de-a cincea traşă de împrumut în valoare de 913 de milioane de euro, în urma reexaminării noilor măsuri de austeritate propuse de guvern pentru înscrierea în deficitul agreat, de 6,8% din PIB.

Consiliul executiv al FMI s-a întrunit pe 2 iulie 2010, pentru a efectua cea de-a patra revizie a acordului stand-by cu România. În urma reexaminării noilor măsuri de austeritate propuse de guvern, Consiliul a decis să acorde României a cincea tranşă din acord (DST 768 milioane sau aproximativ 900 milioane euro). Banii vor fi disponibili la Banca Naţională a României cel târziu până la mijlocul săptămânii viitoare.

Reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria al FMI, Tonny Lybek, a declarat anterior că "autorităţile române şi-au demonstrat angajamentul ferm faţă de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by - prin identificarea rapidă a unor măsuri compensatorii, după hotărârea Curţii Constituţionale".

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, menţiona că Boardul FMI a întârziat şedinţa cu câteva zile din cauza propriilor formalităţi interne, şi că "atât FMI, cât şi CE, au îmbrăţişat şi salută măsurile pe care guvernul urmează să le introducă de la 1 iulie". Deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB), iar pentru 2011, de 4,4% din PIB.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite