Blocul E4 din Galaţi s-a crăpat în două:"Geamul de la sufragerie se mai închide doar cu ajutorul unui cui"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea blocurilor din Ţiglina 1 n-ar rezista unui cutremur cu magnitudinea de şapte grade pe scara Richter. Este şi cazul blocului  E4 din strada Regiment 11 Siret, şubrezit de tasare, încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic de gradul I.

CITIŢI ŞI:  Trăiesc în teroare: "Nu este zi, lăsată de la Dumnezeu, să nu ne pice câte o bucată de plafon în cap!"

Primarul Galaţiului avertizează: "La un cutremur de peste 7 grade Richter toate blocurile din oraş se fac praf" (VIDEO)

Fenomenul de tasare a clădirilor ia amploare în Ţiglina 1. După blocul C20 a fost la un pas să se dărâme şi alte imobile din cartier au început să aibă serioase probleme similare. De exemplu, între scările 1 şi 2 ale blocului E4, din strada Regiment 11 Siret, s-a creat o fisură cu deschiderea de aproape un metru.

Pereţi brăzdaţi de crăpături

În apartamente tencuiala a început să cadă, pereţii sunt plini de crăpături, iar geamurile nu se mai închid. Locatarii  sunt speriaţi că, în orice moment, şi-ar putea pierde agoniseala şi chiar viaţa. În plus, cei mai mulţi sunt bolnavi, au pensii mici, iar banii nu le ajung să plătească pentru consolidarea blocului.

Melania Cucoş, în vârstă de 73 de ani, este bolnavă şi trăieşte singură dintr-o pensie de 510 lei. Apartamentul ei are numeroase fisuri, iar geamul de la sufragerie se mai poate închide doar cu ajutorul unui cui. „Nu am ce face. Cuiul ăsta mă apără de frig. Caloriferele nu le deschid iarna, deoarece căldura iese prin crăpături. Dorm în bucătărie”, spune femeia.

Altă locatară, Lucia Tănăsescu, în vârstă de 76 de ani, se plânge că-i plouă în casă: „La geam,  am improvizat o cutie în care se scurge apa. Este o improvizaţie. Nu am bani de investiţii. Sunt văduvă şi nu am la cine apela pentru ajutor”.

Locatari E4



Situaţia este la fel de dramatică şi la etajul trei. Ecaterina Borş locuieşte împreună cu fiica ei şi cu cele două nepoţele într-un apartament cu două camere. S-a mutat în blocul E4 în urmă cu cinci-şase ani. „Am plătit 65.000 de lei pe acest apartament. Acum e plin de crăpături şi igrasie. Iarna trecută a fost foarte frig. Pentru a nu muri de frig, am folosit un radiator electric” , povesteşte femeia.

160 de clădiri periculoase

Igrasie pe pereţi

Conform datelor înregistrate în 2009 la Primărie, în municipiul Galaţi, sunt 160 de imobile (blocuri şi case ) care ar putea avea probleme serioase în cazul unui cutremur de intensitate mare sau chiar medie.
 

Blocul E4

Din cele 160 de clădiri expertizate şi declarate ca fiind cu risc seismic de grad I, II şi III, doar una a fost consolidată cu banii Guvernului. Este vorba despre blocul C 20, de pe Regiment 11 Siret,  imobil care a fost pe punctul de a se prăbuşi din cauza tasării.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite