Trăiesc în teroare: "Nu este zi, lăsată de la Dumnezeu, să nu ne pice câte o bucată de plafon în cap!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea de pe Bălcescu 21 stă să se prăbuşească
Clădirea de pe Bălcescu 21 stă să se prăbuşească

Majoritatea blocurilor din oraş n-ar rezista unui cutremur a cărui magnitudine ar depăşi şapte grade pe scara Richter. Din lipsa banilor la buget, în ultimii doi ani a fost consolidat doar un bloc cu risc seismic de gradul I, C20 din Ţiglina 1.

Declaraţia primarului Dumitru Nicolae, potrivit căruia un cutremur de pământ de peste 7 grade Richter ar afecta clădirile vechi din Galaţi, a creat tensiune şi groază în rândul populaţiei. Oamenii sunt speriaţi că, în orice moment, ar putea rămâne fără locuinţe şi şi-ar pierde toată munca de o viaţă.

CITIŢI ŞI: Primarul Galaţiului avertizează: "La un cutremur de peste 7 grade Richter toate blocurile din oraş se fac praf" (VIDEO)

Două blocuri o iau la vale

Chiar dacă nu au trecut prin cutremurul din 1977, blocurile turn din faţa Spitalului Judeţean păstrează încă urmele unui alt seism înfricoşător. Construite în 1979, aceste blocuri se confruntă cu un fenomen inedit: li s-au lipit laturile învecinate, la cutremurul din 1986. Este vorba despre blocurile A6 şi A7A, dar şi despre blocurile A7A şi A7B. Balcoanele de ultimul etaj al blocului B1 s-au unit practic cu cele ale blocului A9.

Zanfir Ghioculeţ,  administratorul asociaţiei 365, care cuprinde aproape toate blocurile turn din faţa Spitalului Judeţean, ne-a declarat:  „Am cerut, de mai bine de doi ani, la Primărie, să trimită pe cineva care să facă măsurători şi să vadă cât de mult s-au deplasat. Nici astăzi nu a venit nimeni”, spune administratorul.

Oamenii din aceste blocuri sunt şi ei îngrijoraţi. „Îmi aduc aminte, că la ultimul mare cutremur, se auzea aşa, un vuiet pe scări. Sunetul era înfiorător, ne-am speriat cu toţii”, spune Ion Vârlan, unul dintre locatarii blocului A7B.

„Am putea rămâne pe drumuri!”

Cu aceleaşi probleme se confruntă şi locatarii de la blocul E4 ( Regiment 11 Siret).  Între scările 1 şi 2 ale blocului există o crăpătură cu deschiderea de circa un metru.  „Am făcut  plângeri la Asociaţie şi doamna administrator m-a luat peste picior, spunându-mi că am rău de înălţime. Sunt dezinteresaţi. Locuim de o viaţă aici şi am putea rămâne pe drumuri. La sufragerie, au început să-mi apară fisuri”, spune Zanfiriţa Simion , locatar al blocului E4.

Casă înghiţită de pământ

Un alt imobil care stă să se prăbuşească în orice moment este cel de pe  pe strada Bălcescu nr.21. Clădirea s-a scufundat o jumătate de metru în pământ, are o vechime de 100 de ani, iar în 2001, când s-a făcut expertizarea structurii de rezistenţă, s-a stabilit că are risc seismic de gradul I. În clădire locuiesc 12 familii.

„Ne este frică să dormim noaptea. Pereţii sunt foarte şubrezi. Nu este zi, lăsată de la Dumnezeu, să nu ne pice câte o bucată de plafon în cap. Vorbesc prin perete cu vecinii, ba ne şi vedem, din cauză că pereţii sunt crăpaţi peste tot
”, ne-a spus Dumitru Corchi, unul dintre cei mai vechi locatari.
Şi familia Ivan se confruntă cu aceeaşi problemă. Pereţii sunt disclocaţi, iar tavanul abia se mai ţine. „Nu pot să deschid geamurile pentru că sunt blocate. Mi-am făcut baia şi bucătăria, dar mi-a căzut faianţa de pe pereţi”, ne-a declarat Mircea Ivan.


Doar un singur imobil consolida
t

Conform datelor înregistrate în 2009, la Primăria municipiului Galaţi, sunt 160 de imobile (blocuri şi case individuale) care ar putea avea probleme serioase în cazul unui cutremur.

Din cele 160 de clădiri expertizate cu risc seismic de grad I, II şi III, doar una a fost consolidată cu banii Guvernului. Este vorba despre blocul C 20, imobil care a beneficiat de fonduri guvernamentale pentru consolidare, după ce în decembrie 2004, locatarii au fost evacuaţi de urgenţă, pentru că blocul putea să se dărâme în orice moment din cauza fenomenului de tasare.

“Nu se mai putea locui în această clădire.Practic,blocul s-a rupt în două, din cauza faptului că Primăria nu a intervenit la timp. Ne era frică să dormim noaptea. Am fost mutaţi timp de doi ani", ne-a povestit Maria Boieru, locatar al blocului C20 din Ţiglina 1.

68 de imobile din oraş sunt propuse pentru a fi demolate, deoarece nu mai prezintă siguranţă şi au grad mare de risc seismic. Cele mai multe clădiri au fost expertizate în perioada 2000-2005.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite