Bicicliştii gălăţeni, batjocoriţi pe bani publici. Pistele sunt pline de canalizări deschise, borduri şi chiar garduri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua pistă pentru bicicliştii din Galaţi este o adevărată invitaţie cinică la sinucidere. Sportivii pe două roţi se aşteptau la un lucru mai bine gândit şi se plâng că nu au fost consultaţi atunci când s-au ales traseele.

A fi biciclist în Galaţi este o adevărată aventură, şi asta nu o spunem noi, ci chiar reprezentanţii sportivilor pe două roţi.

Vânaţi pe străzile oraşului şi amendaţi din toate poziţiile de Poliţie, bicicliştii profesionişti au primit în sfârşit şi o veste bună de la autorităţi: vor avea în câteva zile o pistă nou-nouţă, de peste 2 km lungime, care ajunge de pe Faleză până la „Ultimul leu".

Pantă, gropi, borduri

Traseul porneşte din zona Falezei Superioare din zona Mazepa II. Traversează prelungirea Coşbuc prin zona trecerii de pietoni din faâî de la Distrigaz. Apoi parcuge trotuarul drept (pe sensul de mers către Francezi) al străzii Regiment 11 Siret. Pe str. Brăilei se traversează pe partea Poliţiei Judeţene şi se ajunge pe trotuar până la „Ultimul leu".

Bicicliştii nu par deloc încântaţi de „surpriza" pregătită de municipalitate şi spun că pista nu respectă nici traseele preferate de regulă de biciclişti şi nici normele europene în materie de construcţie a acestor căi de acces.

"Este o pistă total inutilă ca şi aşezare. Din ce ştiu eu, nu este o zonă extrem de aglomerată, nu este nimeni interesat să treacă pe acolo. Păcat de intenţie şi păcat că nu ne-au consultat şi pe noi atunci când au luat această decizie", spune Laurenţiu Popa, preşedintele Asociaţiei "Stejarul către tineri".

Dacă ar fi să facă o comparaţie cu pistele din Germania sau Olanda, Laurenţiu Popa ar găsi o grămadă de deficienţe la super-pista gălăţeană. În cele două ţări din vest pistele sunt cauciucate sau dintr-un material cu o aderenţă foarte mare, sunt pe fiecare sens de circulaţie şi sunt mai late.

"Pe noua pistă amenajată la Galaţi - lată de 80 de cm - dacă se întâlnesc doi biciclişti care vin din sensuri opuse, oare cum se procedează? Eu cred că cel mai deştept cedează şi iese de pe ea!" spune râzând Cristi Gorneac, şi el membru al Asociaţiei "Stejarul către tineri".

De altfel, cu acesta din urmă am luat la pas pista de 2,3 km trasată de municipalitate şi am dat peste tot felul de aberaţii. Foarte aproape de Complexul "Francezi" cele două dungi galbene se opresc brusc într-o groapă, e-adevărat bine semnalizată. Venind în viteză spre Ţiglina I biciclistul nostru a dat peste o cutie poştală amplasată chiar pe mijlocul pistei. De fapt, adevărul este că această cutie poştală este amplasată de multă vreme acolo, doar că nu a fost atât de vizibilă pentru cei care au trasat pista. 20 de metri mai înspre Ţiglina o denivelare de asfalt mai-mai să-i facă roata "8" biciclistului nostru.

image

Când să traversăm Brăilei, pe la Poliţia Judeţeană, dăm peste o altă trăsnaie. "Proiectantul" super-pistei a avut probabil orbul găinilor şi a trasat dungile galbene pe lângă rampele de urcare şi coborâre dintre cele două trotuare.

Şi nu în ultimul rând, pe segmentul dintre Poliţia Judeţeană şi CEC-ul din Ţiglina II pista trece razant pe lângă băncile de agrement, aşa că şi acolo cineva poate fi oricând accidentat.

Nu mai cred în promisiuni

Poliţiştii de la Rutieră le cer bicicliştilor să poarte veste reflectorizate şi să aibă montate sisteme de semnalizare dacă vor să meargă pe drumurile publice. Mai mult, sunt unii care le cer conducătorilor pe două roţi să poarte şi căşti de protecţie. În aceste condiţii, foarte mulţi dintre ei îşi doreau zone în care să poată circula liber, fără aceste sisteme de semnalizare şi protecţie.

Din păcate prima pistă de biciclişti, inaugurată anul trecut cu mult fast chiar de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco este deja plină de denivelări, în vreme ce copacii de deasupra ei n-au mai fost fasonaţi de anul trecut, aşa că pot să circule pe acolo doar doar cei care au trotinetă şi sub un metru înălţime. A doua pistă s-a născut ratată.

În aceste condiţii, promisiunea autorităţilor cum că vor mai amenaja încă 14 km de astfel de piste îi lasă reci pe biciclişti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite