Se taie şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap:"Suntem terminaţi.Nu putem trăi cu 35 de lei pe lună!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă lovitură pentru persoanele cu handicap. Un proiect al Ministerului Muncii prevede tăierea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, înlocuindu-le cu sume fixe, mult mai mici decât valoarea actuală a indemnizaţiilor. Proiectul ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Citiţi şi:

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

Dacă va fi legiferată noua propunere ar fi un adevărat un coşmar pentru Toader Nicolae, 68 de ani, din comuna Oancea. Bărbatul este într-un scaun cu rotile, este operat la cap şi trăieşte dintr-o pensie de handicap.

„Omul acesta este operat la cap, nu se poate mişca şi am venit cu el la comisie.  În urmă cu două săptămâni l-au evaluat şi au decis să îi dea o pensie de handicap. Soţia lui este şi ea la pat, sunt vai de capul lor. Dacă-i reduce indemnizaţia, va fi greu şi amar de ei. Vor fi terminaţi”, ne-a spus Ioana Voicu, vecina acestuia. 

Femeia ne-a mai povestit despre un caz la fel de dramatic. "Vasile Băneşeanu , de 48 de ani, este operat la şolduri, are tije şi nu se poate mişca, iar tatăl lui nu vorbeşte, e paralizat la pat. Sunt oameni necăjiţi, fără ajutor din partea nimănui.  Nici măcar statul nu se uită la ei. Omul acesta a primit luna trecută doar 35 de lei”.

Potrivit proiectului, persoanele cu handicap care nu realizează venituri, ar primi o indemnizaţie lunară de 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu.

În cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, indemnizaţiile ar fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat şi 20 de lei pentru handicap uşor.

Se vor tăia şi indemnizaţiile acordate persoanelor care îngrijesc handicapaţi, care sunt în prezent de 400 de lei lunar.

De la 1 ianuarie 2011, asistentul persoanei cu handicap ar putea primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi ar putea fi obligat să îngrijească două persoane cu handicap.

De asemenea, Guvernul intenţionează să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic şi radio-tv pentru veteranii de război, precum şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun şi CFR pentru persoanele persecutate politic şi să taie indemnizaţiile persoanelor cu handicap, înlocuindu-le cu sume fixe.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite