VIDEO/Regia Apă Canal se face vinovată de surparea Şcolii 15

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O conductă avariată a îmbibat cu apă pământul de sub un corp de clădire care aparţine unităţii de învăţământ. De aproape o lună, se analizează oportunitatea reconsolidării imobilului respectiv  pe cheltuiala societăţii Apă Canal.

La aproximativ trei săptămâni de la producerea incidentului (18 septembrie), autorităţile au stabilit cine este de vină: SC Apă Canal. Societatea în cauză va suporta toate costurile pentru stabilizarea terenului, refacerea străzii şi a corpului de clădire recent reabilitat.

CITIŢI ŞI:  Galaţi: (FOTO) Un corp de clădire al Şcolii 15, proaspăt renovat din fonduri Phare, stă să se prăbuşească

Semne de întrebare

 „Noi am făcut nişte foraje pentru determinarea gradului de umiditate. Muncitorii de la SC Confort vor decoperta şoseaua pentru a se stabili cauzele. În funcţie de rezultate, se va şti dacă corpul de clădire al Şcolii nr.15 mai poate fi reconsolidat. Avem şi informaţii că acolo ar fi nişte beciuri”
, ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al SC Apă-Canal.

Informaţiile ne-au fost confirmate şi Mihai Tănăsuică, maistru la Confort SA, dirigintele de şantier:  „Astăzi vor începe excavările, vom săpa şi vom vedea ce găsim înăuntru. Nu ştim, deocamdată, ce se va întâmpla cu imobilul”.

Surpare Şcoala 15

Deşi clădirea este foarte deteriorată, iar doi pereţi au crăpături uriaşe, conducerea unităţii nici nu vrea să audă de demolarea ei. 

Noi încercăm să salvam cădirea, deoarece avem mare nevoie de ea. Acolo trebuia să se mute o clasă de a I-a. Deocamdată am găsit o soluţie pentru a nu fi afectată activitatea şcolară şi i-am îngrămădit pe copii în alte clase. Avem doar cinci clase şi sunt insuficiente. Sper ca apa, care a curs atâta vreme, să nu fi umplut vreo hrubă de sub clădire. În acest caz, nu se va mai putea face nimic”, ne-a declarat prof. Luminiţa Tcaciuc, directorul unităţi şcolare.

„Conducta este foarte veche, din 1930. Trebuie schimbată. Vom suporta costurile refacerii străzii şi a clădirii şcolii”, ne asigură directorul tehnic de la Apă-Canal.

În paralel, Primăria Galaţi a comandat efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic pentru a se stabili dacă imobilul mai poate fi consolidat.  „Aşteptăm rezultatele expertizei tehnice”, ne-a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Renovată din fonduri Phare

Paguba este cu atât mai mare cu cât respectivul imobil a fost renovat şi igienizat în în urmă cu doi ani, în baza unui proiect Phare.

„Acolo a funcţionat o vreme o clasă în regim after- school şi mai făceam pregătire suplimentară cu copiii”, a mai precizat directorul Şcolii nr.15.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite