„Profesorii cu care Focşaniul se mândreşte”: Elena Rodica Miron, locul III

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are doar 36 de ani, profesoara Elena Rodica Miron, de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret", este unul dintre dascălii de succes din Focşani, care a reuşit într-un timp scurt să se facă apreciată în rândul elevilor.

Elena Rodica Miron a absolvit ca şefă de promoţie Facultatea de Litere -Filologie clasică, secţia latină-greacă, la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi.

După perioada de studenţie a predat la Liceul „Mihai Eminescu" din Iaşi, iar în 1999 s-a întors în Vrancea, ca profesor la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu", unde a predat până în 2006.

De şase ani este profesor titular la Liceul Pedagogic „Spiru Haret" din Focşani, unde predă latină, o disciplină îndrăgită de elevi.

Consideră că poporul român traversează un moment în care are nevoie mai mult ca oricând de acele valori care au stat la baza culturii antichităţii greco-romane.

„Este nevoie de latină în şcoală, pentru că este o disciplină a minţii care ne ajută să cunoaştem valorile noastre spirituale. Ori eu, tocmai asta încerc să fac la clasă cu elevii, să promovez aceste valori, spiritul civic, patriotismul, verticalitatea morală. Limba latină nu înseamnă numai vorbit, ci mult mai mult. Denumirile plantelor, vietăţilor, sunt în limba latină, iar dreptul are la bază dreptul roman, cu termenii săi juridici", ne precizează profesoara Elena Rodica Miron.

Şi ca să ne convingă de adevărul celor afirmate ne spune că până şi americanii recunosc valorile antichităţii din moment ce pe bancnota de un dolar este inscripţionată butada latină „E pluribus unum (Din mai mulţi unul)".

Consideră că nu putem trăi izolaţi de cultura în care ne-am născut, pentru că, asemenea unui copil ce-şi uită părinţii, limba română studiată izolat îşi pierde din chintesenţă.

Graţie calităţilor sale de pedagog, mai mulţi elevi pe care i-a îndrumat au performat la olimpiadele şi concursurile naţionale de latină, iar astăzi o parte dintre absolvenţi îi calcă pe urme, după ce au urmat la rândul lor facultăţi de limbi clasice.

Se consideră onorată de locul obţinut în campania „Profesorii cu care Focşaniul se mândreşte", pentru că are impresia că este imaginea disciplinei şi a liceului.

„Copiii şi părinţii cred că au apreciat şi competenţele mele de comunicare, empatia, răbdarea, pentru că nu orice copil este un geniu. Şi părinţii cred că au fost mulţumiţi de activitatea mea", spune profesoara.

De curând, Elena Rodica Miron a fost numită director adjunct al unităţii de învăţământ unde predă, funcţie pe care o ia ca pe o provocare, pentru că îi permite să se implice în proiecte noi.

Cornel Noană pregăteşte matematicieni de geniu

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite