„Profesorii cu care Focşaniul se mândreşte”-locul IV: Cornel Noană pregăteşte matematicieni de geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul în vârstă de 53 de ani predă matematică la cea mai prestigioasă unitate de învăţământ din Vrancea, Colegiul Naţional „Unirea", de aproape 24 de ani.

În acest timp a cunoscut cele mai mari satisfacţii pe care putea să i le ofere viaţa, pentru că matematica este meseria pe care şi-a dorit-o şi şi-a ales-o singur, chiar împotriva dorinţei părinţilor.

„Am vrut tot timpul să mă fac profesor de matematică şi la facultate m-am dus împotriva voinţei părinţilor mei, care ţineau să mă fac inginer, din motive materiale, pentru că în vremurile acelea un inginer obţinea uşor o casă şi alte avantaje. Am ţinut-o pe-a mea şi m-am făcut profesor", ne spune Cornel Noană.

Şi nu a regretat niciodată pasul făcut. Primii ani de profesorat i-a făcut la Vaslui, după care s-a stabilit definitiv la Focşani. Prin mâna sa au trecut în cele peste două decenii de activitate la catedră sute de elevi, mulţi dintre ei făcând performanţă la această disciplină.

„Rezultatele elevilor pe care i-am pregătit sunt multe şi foarte bune. Sunt însă câţiva elevi exponenţiali pe care vreau să-i amintesc. Mă refer la Virgil Petrea, distins cu medalie de aur la Olimpiada internaţională de matematică, la fraţii Traian şi Virgil Şerbănuţă, unul matematician, altul informatician, la Alina Chipăilă, Adina Racoviceanu, Monica Olaru, Laura Ionescu, toţi exemple de reuşită în viaţă aflaţi astăzi în toate colţurile lumii. Am bucuria de a fi prieten cu elevii Clegiului Naţional "Unirea" care ştiu să respecte regulile unităţii noastre", se laudă Cornel Noană cu elevii săi.

Cornel Noană este iniţiatorul unor evenimente devenite tradiţie în Focşani, de numele său legându-se festivităţile de absolvire cu robe, premierea elevilor pe diverse categoriiîntâlnirile interjudeţene pe teme sportive, "Seara Luminilor", ca să amintim numai de câteva dintre acţiunile care le-a iniţiat şi promovat.

Se declară încântat că a fost desemnat printre cei mai valoroşi dascăli din Vrancea, considerându-se în acelaşi timp şi norocos.

"Sunt un om norocos, în primul rând pentru familia pe care o am şi apoi pentru cealaltă familie, de la şcoală, pentru şansa de a lucra cu elevi şi cu profesori de excepţie. Atunci când voi ieşi la pensie o să spun că sunt norocos şi pentru că m-am făcut profesor de matematică. Nu pot s-o spun acum pentru că am nişte dubii în legătură cu condiţia dascălului din ziua de astăzi", ne-a spus Cornel Noană.

Dănuţ Popoiu, profesorul care sfinţeşte locul

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite