Primăriile din Vrancea fac prăpăd cu banul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Focşani, Decebal Bacinschi, trebuie să recupereze banii daţi nelegal
Primarul din Focşani, Decebal Bacinschi, trebuie să recupereze banii daţi nelegal

Curtea de Conturi a constatat anul trecut nereguli de peste 100 de milioane de lei la 22 administraţii locale verificate. Controlorii au lăsat măsuri de recuperare a fondurilor cheltuite nechibzuit.

Verificările făcute anul trecut de Curtea de Conturi arată că edilii localităţilor nu au avut deloc grijă de modul de cheltuire a banilor publici.

Aşa se face că aproape în toate instituţiile verificate s-au găsit abateri grave, care au prejudiciat bugetele locale cu sume importante.

Este vorba despre sporuri încasate necuvenit de către funcţionari, lucrări decontate, dar nerealizate, neinventarierea bunurilor în patrimoniu, greşeli în întocmirea situaţiilor financiare.

Abaterile constatate la cele 22 de primării verificate (din 72 câte sunt în judeţ) sunt în sumă de 98 de milioane de lei, prejudiciul fiind stabilit la aproape două milioane de lei.

Curtea de Conturi a găsit nereguli de milioane de lei la Consiliul Judeţean Vrancea

De exemplu, la Primăria Focşani, controlorii au descoperit că s-a înregistrat şi reflectat eronat în conturi şi în situaţiile financiare contravaloarea unor operaţiuni de modernizare a clădirii căminului pentru persoane vârstnice. De asemenea, nu s-a înregistrat în evidenţa contabilă şi în situaţiile financiare anuale obligaţiile de plată reprezentând contravaloarea unor bunuri şi servicii achiziţionate de unitate. Valoarea abaterilor constatate în acest caz este de 3.494.442 lei.

În privinţa calităţii gestiunii economico-financiare, abaterile sunt şi mai mari, respectiv 23 de milioane de lei, acestea rezultând din plata neoportună şi nelegală a contravalorii unor onorarii notariale, decontarea nelegală a unor lucrări de asfaltare care au fost supraevaluate faţă de devizul de ofertă.

În toate situaţiile, controlorii au lăsat măsuri de recuperare a prejudiciului şi de reparare a erorilor făcute de funcţionari.

În ce priveşte sporurile salariale acordate salariaţilor, primarii au fost iarăşi darnici cu oamenii din subordine, dar şi cu ei înşişi. Este cazul mai multor primării, printre care şi cea de la Bîrseşti, unde s-au constatat abateri în sumă de 6,5 milioane de lei.

„S-au acordat drepturi salariale nelegale reprezentând indemnizaţie de dispozitiv, premiul anual şi prima de vacanţă, precum şi contribuţiile aferente, datorate bugetelor publice, s-au acordat drepturilor speciale persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică. Totodată, nu au fost inventariat şi evaluat patrimoniul, conform prevederilor legale", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite