Portret: Virgil Lovin este profesorul cu suflet de artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul focşănean a publicat 12 volume
Profesorul focşănean a publicat 12 volume

Predă biologia de mai bine de patru decenii, dar este şi un talentat scriitor şi un pasionat muzician.

Profesorul de biologie Virgil Lovin este un personaj care şi-a făcut un nume în Focşani, în primul rând datorită vocaţiei sale de dascăl, dar şi a firii sale care trădează un suflet de artist.

Spune că de mic a fost pasionat de studiul biologiei, deşi viaţa i-a oferit şi alte oportunităţi, fiind pe rând compozitor, textier şi interpret de muzică folk, instructor de formaţii vocal-instrumentale, cu o bogată activitate scenică.

„În studenţie, făceam parte din brigada artistică a facultăţii. Cineva m-a urmărit, a văzut că am voce şi mi-a pus o chitară în mână. Şi aşa am învăţat să cânt la chitară. Mai târziu am cântat în spectacole cu nume mari artişti români, precum Corina Chiriac, Alexandru Arşinel, Ştefan Bănică şi alţii. Mulţi m-am întrebat atunci ce caut în învăţământ şi le-am răspuns că pasiunea mea este muzica, dar că sunt făcut pentru catedră", povesteşte profesorul.


12 cărţi în cinci ani

Fără să neglijeze muzica, profesorul Virgil Lovin şi-a redescoperit în ultimii ani şi înclinaţiile scriitoriceşti, cu care a mai cochetat şi în tinereţe, astfel că în ultimii cinci ani a publicat nu mai puţin de 12 cărţi de beletristică, care l-au propulsat în Liga Scriitorilor din România.

A scris şi în facultate, dar atunci nu îl preocupa ideea publicării. A început să publice din 2004, şi asta la îndemnul elevilor săi care îl întâmpinau cu „de ce nu vă apucaţi de scris, domnule profesor?".

„Încurajat şi de familie, sora mea Maria Lovin Putneanu având deja la acea vreme zece volume de versuri publicate, am debutat în 2004 cu romanul „Pantofi de damă, în special stângul", un thriller care s-a bucurat de succes, fiind deja la a doua ediţie.

De fapt genul „thriller" este preferatul meu, înţelegând să asigur o mare densitate de evenimente în care suspansul, dragostea, policierul şi chiar incursiunile în social conturează firul epic al scrierilor mele", vorbeşte Virgil Lovin despre opera sa.

A dedicat un volum şi meseriei sale, scris împreună cu fiul său Codruţ, tot profesor de biologie, în care tratează suferinţele genetice umane, cartea intitulându-se „Genetica umană pe înţelesul tuturor".

În prezent, profesorul focşănean lucrează la un compact disc cu muzica sa. Timpul liber, atât cât i-a mai rămas, şi-l petrece mergând în drumeţii, dar şi dedicându-se muncii fizice, în grădina sa de la Boloteşti, unde are 118 meri de toate soiurile pe care-i îngrijeşte ca la carte.

Citiţi şi: Vlad Tălmaciu este elevul de aur al chimiei româneşti

Întrebări şi răspunsuri

Cum se derulează o oră a profesorului de biologie Virgil Lovin?

În orele mele de biologie, un loc prioritar îl ocupă educaţia ecologică, conştientizarea tinerilor, această forţă uriaşă a viitorului, că distrugerea naturii de către om nu este altceva decât tăierea crăcii de sub picioare.

Sunteţi un om al naturii?

Ca professor de biologie, iubesc natura şi-i urăsc pe cei care o murdăresc. Mă înfurii când văd munţii noştri dezgoliţi de pădurile căsăpite de drujbele celor puşi pe înavuţire, munţi care şi-au pierdut semeţia, semănând cu nişte mârţoage cocoşate de povara planetară care se numeşte om.

Ce-i place

Îmi place minunea care se numeşte viaţă, iubesc plantele, animalele şi oamenii verticali. Îmi place să cânt, să dansez, să râd, să glumesc. Îmi place ceea ce fac şi, de cele mai multe ori, fac ceea ce-mi place. Îmi iubesc meseria şi „materialul" pe care-l modelez - copiii.

Ce nu-i place

Nu-mi plac unele „îndeletniciri" ale celor ce-şi arogă statutul de oameni: intriga, turnătoria, diversionismul, prefăcătoria, înşelătoria, impostura. Nu-mi plac obscurantismul, kitsch-ul, inclusiv cel comportamental, parvenitismul, arivismul, carierismul.


PROFIL

Născut. 4 septembrie 1944, comuna Boloteşti, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Biologie, Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi
Ocupaţia. Profesor Liceul Pedagogic "Spiru Haret"
Familia. Căsătorit, un băiat

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite