Vlad Tălmaciu este elevul de aur al chimiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Tălmaciu vrea să studieze în străinătate
Vlad Tălmaciu vrea să studieze în străinătate

Vlad Tălmaciu este un elev cu care România trebuie să se mândrească. Doi ani la rând, în clasa a opta şi a noua, a reuşit să se impună în competiţia cu cei mai buni chimişti ai ţării, cucerind medaliile de aur la Olimpiada Naţională. A fost fascinat de chimie încă de la primele cursuri predate de profesoara Ana Cismaş de la şcoala "Duiliu Zamfirescu" din Focşani.

"În clasa a VII-a, atunci când am participat la prima oră de chimie am ştiut ce vreau să fac. M-am îndrăgostit iremediabil de laborator şi de experimentele practice. Acele schimbări de culoare, dar şi multe alte experiemente m-au frapat", spune Vlad.


Tânărul nu se consideră un geniu, dar nici un tocilar aşa cum se obişinuieşte să se spună în România despre copiii pasionaţi de o anumită materie. Vlad Tălmaciu nu se dezlipeşte de bibliotecă şi caută să studieze cât mai mult pentru ajunge la performanţă.


Multe dintre articolele de specialitate pe care le caută nu prea ajung în România, aşa că este hotărât ca după terminarea clasei a XII-a să plece la o universitate celebră din America sau Anglia.

"Visul meu este să ajung să lucrez în cercetare la o unviersitate importantă. Chimia m-a atras întotdeauna pentru că mi-a plăcut să mă joc cu substanţele şi să învăţ să manipulez materia. Chimia înseamnă totul pentru mine. Poţi face lucruri extreme de spectaculoase şi asta mă fascinează pur şi simplu", a continuat să ne explice eminentul elev al Colegiului Alexandru Ioan Cuza din Focşani.

O presiune în plus


Vlad Tălmaciu recunoaşte că, aşa cum se întâmplă în orice competiţie, este mai uşor să ajungi în frunte decât să te menţii în vârful ierahiei. A resimţit-o încă de anul trecut, când era elev de şcoală general, dar a reuşit să ia medalia de aur la Olimpiada Naţională de Chimie cu o medie generală de 94,5 puncte din 100 posibile.

"Anul acesta la Olimpiada de clasa a IX-a am reuşit să iau un punctaj bun şi la proba teoretică, dar şi la cea practică. 85,5 la teorie şi 95 la practică. A fost un concurs greu la care au participat peste 400 de elevi. Profesoara Maria Pleş m-a ajutat foarte mult în a obţine acest rezultat. A fost o presiune în plus pentru mine pentru că trebuia să-mi apăr locul întâi. Am avut ceva emoţii, ar până la urmă a ierşit aşa cum mă aşteptam", conchide elevul.

întrebări şi răspunsuri


Ai participat la vreun concurs internaţional?

Încă nu, dar visul meu este ca în 2011 să intru şi eu în lotul naţional al României pentru a participa la Olimpiadele Internaţionale şi la celelalte concursuri de anevergură. Vreau să studiez mult şi să ajung să-i cunosc şi să lucrez pe marii savanţi ai lumii.


De ce vrei să pleci la o Universitate din afara României?
Există o diferenţă clară între România şi state mai dezvoltate. Cel mai important este că nu sunt greutăţi de niciun fel atunci când ajungi să lucrezi la un nivel înalt. Nu ai grija zilei de mâine. Bibliotecile marilor universităţi ale lumii sunt perfecte, totul este bine pus la punct.


ce îi place


Baschetul, cititul şi muzica bună. Ascult Pink Floyd şi Led Zeppelin, dar şi mule alte formaţii sau interpreţi care au muzică de calitate. Familia m-a sprijinit întotdeauna. Mă înţeleg foarte bine cu colegii de clasă şi cu profesorii.


ce nu îi place


Nu prea mă interesează ce spun alţii despre mine. Imporant este ca eu să fac în continuare ce îmi place. Fiecare are dreptul să facă în viaţă ceea ce îi place cel mai mult. Asta cred că e cel mai important în viaţă. Să fie omul potrivit la locul potrivit.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite