Peste o mie de vrânceni aşteaptă un dispozitiv medical de la Casa de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O operaţie la ureche l-a lăsat infirm pe viaţă
O operaţie la ureche l-a lăsat infirm pe viaţă

Cele mai multe cereri, aproximativ 480, sunt înregistrate pentru protezele auditive. Au prioritate copiii, urgenţele medico - chirurgicale, dar şi vrâncenii care solicită aparate de administrare continuă cu oxigen sau laringofoane.

Tone Nica este unul dintre sutele de vrânceni a căror viaţă normală depinde de obţinerea unui dispozitiv medical. Urechea dreaptă i-a creat probleme de mic copil, însă în urmă cu doi ani, la vârsta de 57 de ani, situaţia s-a agravat şi a fost nevoit să se opereze.

Citiţi şi: Spitalul Judeţean cheltuie sute de milioane cu neasiguraţii

La prima vedere, părea o intervenţie banală care l-ar fi ţinut pe patul de spital maxim o săptămână. Însă, complicaţiile nu au întârziat să apară iar focşăneanul vesel, activ şi plin de viaţă s-a transformat într-un bolnav irecuperabil.

Nu se mai poate deplasa fără ajutorul bastonului sau al dispozitivului de mers, iar vorbirea i-a fost de asemenea afectată. Cât despre ureche dreaptă, supusă intervenţiei chirurgicale, aceasta este pur şi simplu „moartă".

„Nu aud deloc cu urechea dreaptă, chiar dacă anul trecut am făcut cea de-a doua operaţie. Deşi urmez tratament zilnic, urechea tot îmi curge şi sunt nevoit să merg la medic pentru a-mi face spălături. Mă descurc foarte greu, mai ales că nu pot merge pe stradă fără ajutorul soţiei mele", povesteşte Tone Nica.

Vrea o proteză auditivă digitală

Sfătuit de către medicul neurolog, Tone Nica a solicitat o proteză autditivă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS). A depus dosarul la începutul lunii ianuarie a acestui an, însă probabilitatea de a obţine aparatul până la sfârşitul lui 2010 este minoră.

„Mi s-a spus că sunt trecut pe lista de aşteptare, deoarece sunt foarte multe persoane care au depus cereri pentru obţinerea unei proteze auditive, iar unii dintre ei aşteaptă încă din anul 2008. În plus, nu o primesc gratuit, trebuie să contribui şi eu cu aproximativ 600 de lei", mărturiseşte bărbatul.

În funcţie de cât de performant este dispozitivul medical trebuie să contribuie şi solicitantul cu o parte din sumă.

„Este un preţ de referinţă pe care noi îl primim prin norme de la CNAS. Majoritatea aparatelor sunt date gratuit pacienţilor, însă cele mai sofisticate sunt şi mai scumpe, iar beneficiarii trebuie să achite şi ei o parte din sumă", declară Iustina Micu, purtător de cuvânt la CAS Vrancea.

Pe lângă cele 486 de cereri pentru proteze medicale, în evidenţele CAS mai figurează 375 de cereri pentru soluţie vâscoelastică, 192 pentru dispozitive necesare deficienţelor vizuale, 60 pentru proteze şi 127 pentru orteze.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite