PORTRET: Valeriu Anghel a pus pe hârtie eminenţele Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor, publicist, scriitor şi editor, făcându-şi un scop din a se implica în proiecte în sprijinul elevilor şi a cadrelor didactice.

În luna martie, profesorul Valeriu Anghel, unul dintre cei mai erudiţi publicişti ai Vrancei, a împlinit 72 de ani, vârstă la care munceşte în continuare cu acelaşi elan cum a făcut-o toată viaţa. Deşi nu este vrâncean la origini, Valeriu Anghel a ajuns pe meleagurile Mioriţei în 1966, după absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Citiţi şi: Cezar Cherciu pune pe tapet istoria Focşanilor


„Sunt un fiu adoptat al Vrancei, pentru că aici trudesc de 44 de ani, din care mai mult de jumătate i-am petrecut ca profesor la Şcoala din Tulnici. Mă simt foarte legat de acest judeţ şi am încercat, pe cât s-a putut, să arăt lumii ce istorie şi oameni importanţi a avut şi are ţara Vrancei", spune Valeriu Anghel, justificându-şi apartenenţa la aceste meleaguri. Ca profesor, Valeriu Anghel s-a dedicat asimilării limbii şi literaturii române de către elevi, aşa cum el însuşi a avut norocul în facultate să se formeze avându-i ca profesori pe iluştrii oameni de litere George Călinescu, Tudor Vianu sau Alexandru Piru.


Studentul lui George Călinescu


„La prelegerile pe care le ţinea George Călinescu, mergeam cu trei ore înainte ca să prind loc în sală. Şi am avut de învăţat foarte multe, dar ştiam să apreciem valorile", mărturiseşte cu nostalgie profesorul.


Graţie calităţilor sale de autentic dascăl, implicat în proiecte inovatoare în activitatea didactică, Valeriu Anghel se poate lăuda că a fost timp de un deceniu singurul profesor din mediul rural cooptat în comisia naţională de limba şi literatura română din cadrul Ministerului Învăţământului, fiind distins în anul 2005 cu diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate.


Ca publicist, a colaborat vreme îndelungată cu ziarul local „Milcovul", remarcându-se prin reportajele, dar şi materialele pe teme de cultură şi învăţământ, străbătând toate locurile judeţului împreună cu colegii săi de redacţie, regretaţii scriitori Ion Panait sau Corneliu Fotea.
De când este profesor la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea", coordonează editarea revistei „Dialog", care a obţinut numeroase premii naţionale. Are 12 cărţi publicate până în prezent, de poezie, proză sau albume monografice, marea lor majoritate fiind scrise după anul 2000. Amintim doar câteva dintre titluri, precum „Pseudoversete aproape satanice", „Dincolo de toate...", „Cămaşa de răcoare", „Vrancea în spaţiul cultural european", „Moldova lui Ştefan cel Mare", „Ştefan cel mare şi Vrancea. Legendă, mit şi adevăr istoric".


Întrebări şi răspunsuri


În „Vocaţie şi destin", apărută în anul 2000, aţi făcut fişele - portret a celor mai reprezentativi 600 de oameni ai Vrancei. S-a mai schimbat ceva de atunci?
Evident că da. Am mai adunat material documentar cu alte personalităţi din toate domeniile care şi-au legat numele de acest judeţ. Să nu uităm că Vrancea a dat peste 25 de academicieni, peste 25 de generali de armată plus peste o sută de profesori universitari.


La ce proiect lucraţi acum?


Până la toamnă vreau să scot împreună cu două colege profesoare de limba şi literatura română un mic îndreptar de scriere şi vorbire corectă, fără greşeli, pentru că am observat că 90% din populaţie nu ştie să vorbească şi să scrie corect.


Ce-i place


Îmi place să trăiesc intens viaţa, uneori până la epuizare fizică. Mă simt bine în mijlocul naturii, îmi plac copiii şi iubesc foarte mult florile. Nu pot trăi fără lectură şi simt tot timpul nevoia de a fi informat. De aceea citesc zilnic două-trei ziare naţionale.


Ce nu-i place


Nu-mi plac minciuna şi prostia, fug de impostori şi veleitari şi evit prieteniile şterse, din care nu ţâşneşte nici o idee de progres. Nu-mi place să pierd timpul degeaba, trebuie în permanenţă să fac ceva util mie cât şi celor din jurul meu.


Profil
Născut. 24 martie 1938, comuna Olteni, judeţul Teleorman
Studii. Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti
Ocupaţia. Profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea"
Familia. Căsătorit, cinci copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite