PORTRET: Cezar Cherciu pune pe tapet istoria Focşanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de istorie s-a dedicat studiului de arhivă
Profesorul de istorie s-a dedicat studiului de arhivă

Şi-a concentrat activitatea la catedră, ca professor de istorie, iar în ultimii 15 ani s-a dedicat muncii de cercetare în arhivă.

La cei 69 de ani ai săi, profesorul Cezar Cherciu a adunat 46 de ani de muncă asiduă, îndeplinind pe rând funcţii de director de şcoală, inspector şcolar, director al Casei Corpului Didactic, lucrător în administraţie sau simplu profesor de şcoală.

Citiţi şi: Fizicianul Tiberiu Dima este un împătimit al fotografiei

Toate aceste activităţi şi-au pus amprenta în formarea personalităţii sale şi i-a atras respectul celor cu care a intrat în contact. Recunoaşte că meseria de dascăl, pe care a făcut-o cu multă pasiune şi responsabilitate, a fost cea mai aproape de sufletul său.

„Mi-a plăcut şcoala şi mi-am respectat meseria. Recunosc, am fost exigent nu numai cu elevii, ci şi cu mine însumi, dar sunt mulţumit că am ajutat la formarea câtorva generaţii de profesionişti. Ultimii 25 de ani în învăţământ mi i-am petrecut la Colegiul Naţional Al. I. Cuza, un liceu etalon al învăţământului vrâncean, unde trebuia să fii tot timpul la înălţime", mărturiseşte profesorul Cezar Cherciu.

Pe lângă activitatea didactică, profesorul focşănean s-a implicat activ în viaţa publicistică, fiind prezent în foarte multe emisiuni de radio şi de televiziune.

Autor de lucrări documentare

În ultimii 15 ani şi-a concentrat activitatea pe cercetarea de arhivă, acest lucru oferindu-i posibilitatea să scoată câteva lucrări apreciate şi căutate de public. Este autorul a două volume - document dedicate Vrancei şi ţinutului Putnei, dar şi al unor lucrări cu caracter monografic.

Peste câteva zile îi va ieşi de sub tipar o lucrare de mare anvergură, de peste 600 de pagini, „Focşani - o istorie în date şi mărturii (sec. XV - 1950)", care i-a luat cinci ani de cercetare în documentele de arhivă de la Bucureşti, Iaşi şi Focşani.

„Este un dar pe care îl ofer cu tot respectul focşănenilor, ca unul care m-am născut, am trăit şi am muncit pe aceste meleaguri. Este o carte document, care scoate în evidenţă evoluţia oraşului, de la naştere până în perioada contemporană. Ea pune în lumină momentele semnificative din istoria naţională, adaptate la condiţiile locale, respectiv prezenţa focşănenilor în marile momente, începând cu Revoluţia de la 1848 şi până la al doilea război mondial", ne dezvăluie în premieră profesorul Cezar Cherciu.

Îşi doreşte din tot sufletul ca această carte să pătrundă în bibliotecile şcolare şi să o citească oamenii tineri, fiind un bun instrument de lucru pentru cercetători şi studenţi. Ne mai spune că tot în această lucrare sunt prezentate sintezele monografice a celor 25 de biserici din municipiul Focşani.



Întrebări şi răspunsuri

Ce mai pregătiţi în materie de publicistică?

Faptul că despre obştea din Vrancea nu s-a scris mai nimic până acum mă determină să aprofundez această particularitate şi să o scot la lumină. În Vrancea sunt 15 obşti, ceea ce nu-i puţin lucru. De asemenea, mă interesează foarte tare mişcarea culturală în fostul judeţ Putna până în anul 1918.

Ce personalitate din domeniul istoric v-a marcat?

Mihail Kogălniceanu şi Spiru Haret, cărora le datorăm foarte multe. Iar omul care a făcut cel mai mult pentru acest judeţ este Vasile I. Ţiroiu, prefect în perioada interbelică, de numele lui legându-se dezvoltarea oraşului.

Ce-i place

Îmi place foarte mult lectura. Nu trece nicio zi fără să citesc măcar 20 de pagini. Îmi mai plac studiul de arhivă, muzica clasică şi cea populară, dar şi grădinăritul, pomicultura şi viticultura.

Ce nu-i place

Nu-i suport pe mincinoşi şi impostori, nu-mi plac ipocrizia şi că nu se acordă atenţia cuvenită istoriei naţionale. Este dureros când oamenii nu învaţă din istoria naţională iar şcoala începe să îndepărteze din programă istoria românilor. O oră de istorie pe săptămână este prea puţin.

Profil
Născut. 11 noiembrie, 1941, Focşani
Studii. Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti
Ocupaţia. Profesor, publicist
Familia. Căsătorit, trei copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite