Portret: Fizicianul Tiberiu Dima este un împătimit al fotografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul are mai multe expoziţii de fotografie la activ
Profesorul are mai multe expoziţii de fotografie la activ

Profesorul de fizică este un împătimit al aparatului foto şi al fotografiei, în special cea alb negru. Consideră diapozitivul supremul mod de a face fotografie.

Tiberiu Dima este cunoscut în Focşani ca fiind directorul Şcolii Generale „Ion Basgan", unitate de învăţământ de elită. În acelaşi timp, Tiberiu Dima este şi unul dintre fotografii pasionaţi din această zonă, foarte solicitat la evenimentele de ţinută din oraş.

A descoperit fotografia în clasa a şaptea, în calitate de colaborator la publicaţia „Revista Noastră", condusă de părintele său, Petrache Dima. La vremea aceea avea un aparat profesional, dar şi o pleiadă de profesori de la care a învăţat această artă.

„La „Revista Noastră" scriam articole însoţite de fotografie alb negru. Am început cu note de excursie şi mă pot lăuda că am făcut o fotografie inedită doamnei Goga, soţia marelui poet Octavian Goga, care în mod oficial refuza să pozeze. Este o fotografie document, care se află în arhiva revistei. Tot pe atunci am mai fotografiat scriitori renumiţi, critici literari, artişti plastici veniţi la activităţile noastre", îşi aminteşte Tiberiu Dima.

Deşi era atras de latura umanistă, având în tatăl său cel mai avizat model, care a practicat o rezistenţă culturală în perioada comunistă, Tiberiu Dima a ales să urmeze studiile universitare în domeniul fizicii.

„Am ales, în 1977, fizica tehnologică la Bucureşti, i se spunea pe atunci fizica nucleară, dar după ce am aflat că inginerii fizicieni erau a cincea roată la căruţă în întreprinderile socialiste, am trecut la fizica teoretica, in anul II. Lucrarea de licenţă, în domeniul cristalelor lichide, a fost bine ilustrata cu fotografii pe microscop", mai spune profesorul Tiberiu Dima.

Fidel fotografiei alb negru

În studenţie a expus fotografii alb negru pe diferite tematici, cel mai mult fiind atras de portret. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi din această perspectivă se înţelege foarte bine atât cu aparatul foto cu film, considerând diapozitivul supremul mod de a face fotografie, dar şi cu noua tehnică digitală, care îi oferă posibilităţi de prelucrare dintre cele mai diferite. Defineşte fotografia ca fiind de două tipuri: pentru sine şi pentru alţii.

„Cea pentru sine e studiu, e revelaţie şi, paradoxal, e singura care merită să fie expusă; dar pentru asta e nevoie de mult curaj", precizează Tiberiu Dima. În prezent pregăteşte o expoziţie cu tematica „Tipare", confesându-se că fotografia e un mod de a le descoperi şi de a te elibera din tipare. „De cum ne naştem, intrăm în tipare", îşi încheie pledoaria Tiberiu Dima.


Ce-i place

Evident, fotografia. Iubesc natura, sportul, în special am o slăbiciune pentru baschet, pe care l-am practicat la nivel de performanţă în studenţie. De aceea, îmi plac copiii care fac sport. De altfel, copiii reprezintă cel mai frumos model social. Îmi mai plac cărţile de ştiinţă, albumele foto şi cele de artă, dar şi activitatea de profesor, la clasă.

Ce nu-i place

Nu-mi plac formalismul, birocraţia şi, mai ales, nu îmi place modelul social promovat acum în România numit „Mitocanul de succes".


Întrebări şi răspunsuri

Există vreo legătură între fizică şi fotografie?

Legătura există prin efectele optice, care odată cunoscute dau posibilitatea de utilizare creativă a obiectivelor foto. Faptul că sunt profesor de fizică mă ajută să înţeleg toate aceste probleme.

Ca profesor, cum vedeţi condiţia dascălului la ora actuală?

Condiţia profesorului din ziua de astăzi este puternic degradată, în primul rând prin promovarea pseudomodelelor, dar şi datorită legislaţiei. După 1989, la noi nu a avut loc o schimbare a scării de valori. Mi-aş dori să lucrez într-un sistem de învăţământ bazat mai mult pe cooperare decât pe competiţie.

Profil

Născut. 9 septembrie 1958, Tecuci, judeţul Galaţi
Studii. Facultatea de Fizică Bucureşti
Ocupaţie. Director Şcoala Generală „Ion Basgan" Focşani
Familie. Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite