PORTRET: Marian Popescu este profesorul pasionat de columbofilie şi numismatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul focşănean are porumbei campioni naţionali
Profesorul focşănean are porumbei campioni naţionali

De aproape patru decenii îşi face meseria de dascăl la prestigiosul Colegiu Naţional „Al. I. Cuza", iar în timpul liber este un pasionat columbofil şi numismat.

Întrega activitate a profesorului de sport Marian Popescu este legată de Colegiul Naţional „Al. I. Cuza" din Focşani. Aici şi-a terminat studiile liceale şi tot aici a fost repartizat după absolvirea facultăţii, urmând o carieră de aproape patru decenii în aceeaşi unitate de învăţământ.

Citiţi şi Cezar Cherciu pune pe tapet istoria Focşanilor

O carieră plină de satisfacţii profesionale pe care şi-ar dori să o aibă orice profesor.

„Am avut rezultate frumoase în facultate. Majoritatea examenelor le-am luat cu nota zece, lucru care m-a ajutat să primesc repartiţie la Focşani, chiar la Colegiul la care am fost elev", povesteşte Marian Popescu.

Îşi aminteşte de momentele de entuziasm din perioada când era tânăr profesor şi de rezultatele sportive ale elevilor pe care îi pregătea, unii dintre ei ajunşi importanţi sportivi.

„Am format prima echipă de divizie şcolară din oraşul Focşani, din rândurile căreia s-a ridicat Gabriela Berdei, astăzi Bosnea, care a ajuns să joace volei de performanţă în prima divizie a ţării, dar şi la lotul naţional. Activităţile pe care le organizam atunci depăşeau nivelul de sport de masă. Făceam performanţă în adevăratul sens al cuvântului. Câţiva ani buni, la nivel naţional Vrancea a dominat în campionatul de volei", ne spunde cu mândrie profesorul focşănean.

Acesta nu a uitat nici de cele două titluri naţionale la baschet cucerite de echipele Colegiului Naţional „Al. I. Cuza", în anii 1982 şi 1999, mulţi dintre componenţi fiind şi azi jucători la echipe de club din România.

A ajutat la înfiinţarea Liceului Sportiv


Între anii 1990 - 1996, profesorul Marian Popescu a îndeplinit funcţia de inspector de educaţie fizică şi sport, poziţie din care a contribuit decisiv la înfiinţarea Liceului cu Program Sportiv din Focşani.

„Deşi era perioada aceea grea după Revoluţie, am considerat că Vrancea are potenţial sportiv şi merită un liceu care să promoveze sportivi de primă mână, ceea ce s-a şi întâmplat până la urmă. De asemenea, am ajutat şi Clubul Sportiv din Adjud să se extindă ca ramuri sportive, pe lângă atletism fiind înfiinţate secţiile de judo şi handbal. Aş vrea să remarc câţiva dintre profesorii cu care am colaborat excelent: Gheorghe Catrinescu, Emil Dumitru, Mircea Petrişor, sau Marian Rădulescu", ne precizează profesorul Marian Popescu.

Astăzi, chiar dacă se apropie de pragul de pensionare, profesorul îşi desfăşoară orele cu aceeaşi seriozitate care l-a caracterizat toată viaţa, impunând respectul elevilor şi colegilor.


Întrebări şi răspunsuri

Ştim că pe lângă activitatea de sport sunteţi şi un pasionat columbofil.

Este o pasiune din copilărie. Bunicul avea porumbei şi îmi plăcea să am grijă de ei. În anii după revoluţie am luat în serios acest hobby şi am obţinut două titluri de campion naţional la rasa de porumbei „jucător de Botoşani" pe care o cresc. Nu sunt porumbei de cursă, ci sunt porumbei de ornament, de decor. Zboară la semiînălţime, fiind un zbor de scurtă durată şi cu un joc frumos.

Mai aveţi şi alte pasiuni?

Sunt preocupat şi de numismatică. Am o colecţie de monede, bancnote şi medalii şi am fost solicitat să le expun în diferite situaţii.

Ce-i place

Îmi plac oamenii muncitori, care nu se dau la o parte şi duc lucrurile până la capăt. Îmi plac călătoriile, mai ales cele montane, dar şi lectura. Sunt deschis mereu la a învăţa lucruri noi iar cărţile sunt cele care te pot conduce pe acest drum, al descoperirii universului.

Ce nu-i place

Nu mi-au plăcut niciodată lucrurile făcute superficial. Ori faci un lucru, ori nu-l mai faci deloc. De asemenea, mă deranjează foarte tare birocraţia care guvernează totul în ţara noastră. Nu-mi plac oamenii fără coloană vertebrală

Profil
Născut. 15 februarie 1946, comuna Dumitreşti, judeţul Vrancea
Studii. Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Ocupaţia. Profesor de sport Colegiul Naţional „Al. I. Cuza"
Familia. Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite