Meseria nu mai este brăţară de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de elevi au absolvit în această vară şcolile de arte şi meserii şi liceele tehnice, având calificări de mecanici sau electronişti. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea pune la dispoziţie doar 200 de locuri de muncă pentru persoane calificate într-o meserie.

Mihai Năstase are 18 ani şi a absolvit Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Focşani, cu un atestat de strungar.

Citiţi şi: Pe timp de criză, micii întreprinzători îşi scot la vânzare afacerile la cheie

El susţine că nu are niciun viitor cu această meserie.

"M-am interesat pe la diverse locuri de muncă şi nimeni
nu mai e interesat. Ne-am specializat într-o meserie moartă de zeci de ani. Nimeni nu mai angajează decât oameni cu experienţă în domenii foarte grele, cum ar fi construcţiile. O să-mi depun dosarul pentru şomaj, pentru că bani de facultate nu am"
, spune proaspătul absolvent.

Specializări perimate

Inginerul Alexandru Tănase este şeful catedrei de mecanică la Colegiul "Edmond Nicolau". Acesta recunoaşte că peste 90% dintre absolvenţi nu îşi găsesc imediat de lucru după încheierea studiilor.

"Înainte de Revoluţie exista un contract între liceu şi anumite fabrici care era benefic pentru toată lumea. Elevii făceau practică în acea unitate şi, după absolvire erau angajaţi. Acum nu mai există astfel de colaborări. Doar la service-urile auto se mai găsesc ceva soluţii. După ce fac paractica acolo, unul sau doi dintre aceştia sunt angajaţi cu acte în regulă", recunoaşte inginerul focşănean.

Liviu Chirica are un atelier auto în Focşani şi spune că a avut de-a lungul vremii mai mulţi elevi de liceu în practică.

"Se văitau că se murdăresc de vasilină şi de rugină. Din ce mi-a trecut prin mână nu am oprit niciunul dintre elevi. Sunt cu multe fiţe şi ne bazăm tot pe meseriaşi mai vechi", spune propritarul atelierului auto.

Inginerul Alexandru Tănase spune că, în aceste condiţii, este fi extrem de dificil pentru un proaspăt absolvent să-şi găsească un loc de muncă.

"S-a tot vorbit că unele specializări nu mai concordă cu cerinţele pieţei muncii din judeţ, însă nu acesta este motivul principal pentru care absolvenţilor le este greu să-şi găsească de muncă. Se caută doar personal super-calificat şi cu mare experienţă", a mai comentat Tănase.

Peste 12.000 de şomeri în Vrancea

Inspectorii şcolari spun că proaspeţii absolvenţi nu au nicio şansă să-şi găsească o slujbă pe specializarea lor dacă nu-şi vor continua studiile.

Chiar şi aşa, piaţa locurilor de muncă din Vrancea pune la dispoziţia tinerilor cu studii superioare aproximativ 5% din totalul joburilor.

În prezent, în judeţ sunt 12.041 de şomeri.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite