O fetiţă a fost amendată pentru că nu a depus la timp declaraţia de venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Buzăianu este fetiţa care, pentru că nu a depus la timp declaraţia de venituri, a fost amendată. Copila a jucat anul trecut în mai multe piese de teatru şi a cîştigat circa 250 de lei. Pentru că a întârziat depunerea declaraţiei de venit, tatăl micuţei a plătit o amendă de cinci lei.

Alexandra va împlini în această lună 13 ani şi tocmai a terminat clasa a VI-a, la una dintre şcolile cu renume din municipiu. Talentul său a adus-o repede în atenţia actorilor profesionişti de la Teatru, aşa că fetiţa a ajuns să joace în mai multe reprezentaţii, încă de acum doi ani.

Anul trecut a jucat de mai multe ori pe scena teatrului din Focşani şi a primit, conform adeverinţei de venit, 265 de lei, în urma unui contract pe drepturi intelectuale.

Pentru că adeverinţa sa de venit a fost ridicată de o rudă, fetiţa nu a mai depus anul acesta la termen respectivul document, motiv pentru care a fost notificată de DGFP Vrancea. În momentul în care tatăl său a mers la Finanţe cu formularul 200, a aflat că e amendat cu 60 de lei, pentru întârziere. Amenda a scăzut ulterior la zece şi respectiv cinci lei.

„Nu e vorba de sumă, de valoarea amenzii, e vorba de sistem. Cum poţi notifica şi ulterior amenda un copil care nu are nici 13 ani împliniţi pentru că a participat la o activitate culturală în urma căreia a obţinut nişte bănuţi? Mie, ca adult care nu ajung prima dată pe la Finanţe, mi-a luat mai bine de jumătate de zi să aflu ce anume trebuie să fac şi să plătesc această sumă. Cum poţi cere unui copil de 12 ani să facă toate astea, mai ales că impozitul a fost achitat cu reţinere la sursă", a declarat intrigat Tonel Buzăianu, tatăl Alexandrei.

Contractul este lege între părţi

Referitor la legalitatea contractului încheiat între copii şi teatru, juriştii nu au dat un verdict.

„Raporturile de muncă sunt legale, prin contract de muncă, de la vârsta de 15 ani, cu acordul părintelui până la vârsta de 16 ani. Referitor la contractul pe drepturi intelectuale, nu este de competenţa noastră, deci nu putem aprecia legalitatea lui", a declarat Mircea Moise, purtător de cuvânt al ITM Vrancea.

Directorul Teatrului Municipal „Mr. Ghe. Pastia", spune că aceste colaborări sunt perfect legale

„De patru ani avem astfel de colaborări cu minori. Ne-am gândit să îi motivăm cu o mică sumă de bani, cu 30 de lei pentru fiecare reprezentaţie. Contractele au fost încheiate pe numele copiilor însă doar cu acordul părinţilor, aceste adeverinţe de venit au fost emise în luna februarie", a declarat Sorin Francu, directorul teatrului.

Conform reprezentanţilor de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea, există în acest moment notificări pentru depunerea declaraţiei 200, privind veniturile realizate anul trecut pentru şase copii, printre care se numără şi Alexandra.

O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite