Grâul de anul acesta, cel mai slab calitativ din ultimele decenii / Firmele de panificaţie nevoite să foloseasă amelioratori pentru creşterea pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile căzute în lunile iunie şi iulie în Vrancea au afectat drastic producţia de grâu, care în primăvară dădea mari speranţe agricultorilor. Vremea rea a dus şi la încetinirea lucrărilor de recoltare, acestea fiind trecute puţin de jumătate dintr-un total de 30 000 de hectare.

Producătorii de cereale spun că din cauza acumulărilor mari de apă, bobul de grâu a încolţit în spic, efectul fiind afectarea calităţii grâului.

Citiţi şi: Preţurile la legume şi fructe, umflate de ploi şi grindină

„La societatea noastră, procentul de boabe încolţite este cuprins între 2 şi 16 %, adică foarte mult. Grâul îşi pierde calitatea panificabilă când depăşeşte 5% de boabe încolţite. Am avut cultivate 6500 de hectare cu grâu şi nu numai calitatea este slabă, ci şi producţia, care la noi se apropie de 4000 de kg/ha, ceea ce nu este o laudă", ne-a declarat Contantin Bazon, administratorul uneia dintre marile societăţi agricole din Vrancea.

Firmele de panificaţiei îşi aleg distribuitorii

Firmele de panificaţie spun că vor avea grijă de unde îşi vor procura materia primă. „Vom selecta grâul pe care îl vom cumpăra. Noi mai avem grâu de anul trecut special oprit pentru amestec. Există şi soluţia tehnică de corectare cu amelioratori. Eu zic că vom oferi clienţilor aceeaşi pâine bună de până acum", spune Liviu Oloeriu, responsabilul unei societăţi de panificaţie. Acesta spune că este posibil ca preţul pâinii să crească spre sfârşitul toamnei, dar nu din cauza producţiei proaste din acest an, ci contextului global şi mai ales secetei care pârjoleşte pământurile Rusiei.

La rândul lor, ţăranii, se văd şi ei în situaţia de a nu avea cu ce să înceapă un nou ciclu de producţie, temându-se că grâul lor nu este bun decât de furaje la animale.

„Soţul meu lucrează şapte hectare de grâu. A avut şi loturi bune, dar şi proaste. Lucrările sunt costisitoare şi abia dacă reuşim să ne acoperim costurile. Vin la piaţă cu marfa, ca să obţin un preţ mai bun", se plânge Iuliana Ene.

Cerere pe piaţă de grâu furajer

În contextul în care producătorii nu vor fi despăgubiţi, prezentanţii Direcţiei Agricole le recomandă celor care se confruntă cu o calitate slabă a grâului să o valorifice pentru furaje.

„Pentru panificaţie, trebuie intervenit cu amelioratori, dar asta înseamnă costuri. Pâinea creşte în cuptor, însă când se răceşte îşi reduce volumul şi ajunge ca o lipie. Am văzut că cei de la Complexul de porci de la Slobozia Ciorăşti oferă 4300 lei/kg de grâu furajer. S-a creat un debuşeu, pe care oamenii pot să-l speculeze", ne-a declarat Costică Neaţă, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite